Ajnadžić odgovorio autoru skulpture iz parka Hastahana

Vijesti 07. aug 202012:17 > 12:32
N1

Povodom uklanjanja umjetničke instalacije umjetnika Helmuta Lutza pod nazivom "Zvjezdani put", iz parka Hastahana u Sarajevu, jučer se oglasio i sam autor Helmut Lutz, koji je kazao da je iznenađen potezom, ali je istovremeno zahvalan svim građanima Sarajeva koji su se suprotstavili procesom demontaže. Rekao je, između ostalog, i da očekuje informaciju od institucija Sarajeva, te da je skulpturu poklonio građanima Sarajeva kao reakciju na katastrofalna ratna zbivanja u njihovom gradu.

Odgovorio mu je i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, rekavši da vjeruje da će svojim prisustvom uveličati ponovno vraćanje instalacije na Hastahanu.

VEZANE VIJESTI

“Uvaženi gospodine Lutz, povodom neosnovanih tvrdnji pojedinih građana, iznesenih u medijima, kako će se Vaša instalacija „Zvjezdani put“ ukloniti iz parka prof.dr. Nijaz Duraković (bivši lokalitet Hastahana), želim Vas obavijestiti o sljedećem: važećim Regulacionim planom za ovaj lokalitet predviđena je izgradnja višeetažne podzemne garaže, umjetničkog paviljona, prostorija mjesne zajednice i drugih društvenih sadržaja, te izgradnja novog parka”, naveo je Ajnadžić.

S obzirom da predstoje poslovi istraživanja tla sa većim brojem bušotina na ovom cijelom prostoru, uključujući i onaj na kojem je smještena instalacija, te drugi poslovi na pripremi zemljišta za buduću izgradnju, kaže Ajnadžić, nepohodno je uz stručni nadzor privremeno izmjestiti ovo djelo sa sadašnjeg lokaliteta, te ga prezentirati na drugoj gradskoj lokaciji koja će biti dostupna velikom broju građana, odnosno posjetilaca.

“Namjera Općine Centar Sarajevo je da nakon završenih građevinskih radova na izgradnji podzemnih etaža izgradimo veću zelenu površinu od sadašnje, te da Vaše umjetničko djelo vratimo na isto mjesto. U tom smislu želim Vam se još jednom zahvaliti što ste, nakon prezentacije u Rimu, Ateni, Jeruzalemu i Istanbulu kao izložbenom gradu odakle je skulptura 2005. prenesena u Sarajevo, glavnom gradu Bosne i Hercegovine darovali izuzetno vrijednu instalaciju, posebno što Vas je na to inspirisala višestoljetna multikulturalnost Sarajeva koja je potvrđena i u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu i četverogodišnje opsade našeg glavnog grada”, istaknuo je Ajnadžić.

Zamolio ga je i da predloži osobu koja bi u njegovo ime pratila proces demontaže, izmještanja i montaže na novu lokaciju, kao i njene trajne zaštite i povratka na sadašnje mjesto nakon izgradnje navedenih sadržaja u parku prof.dr. Nijaz Duraković.

“Nadam se da u cjelosti razumijete da je, radi realizacije projekta javnih sadržaja ispod sadašnjeg parka, zbog građevinskih radova, bilo neophodno privremeno izmjestiti i Vašu instalaciju. Pozivam Vas da nakon realizacije projekta izgradnje ovog lokaliteta budete gost Općine Centar i da svojim prisustvom svjedočite povratku Vašeg velikog djela „Zvjezdanog puta“ na isto mjesto u centralnom dijelu Sarajeva”, rakao je načelnik Općine Centar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad