Čerkez: Čemu se igrati ruskog ruleta (VIDEO)

Vijesti 07. aug 202013:34 > 13:49
N1

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Goran Čerkez kazao je danas nakon što je održan radni sastanak sa premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem, kojem su prisustvovali i čelnici Federalne uprave policije Ensad Korman, Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović i Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović, kako je epidemiološka situacija teška, ali da je pod kontrolom.

“Upoznali smo premijera sa trenutnom epidemiološkom situacijom koja jeste teška ali se još kontroliše, i koja je različita na različitim kantonima”, rekao je Čerkez.

Razgovarali smo o aktivnostima koje primjenjuje Federalna uprava za inspekcijske poslove, ali i Federalna uprava policije. U pitanju je  veliki broj nadzora i kontrola, međutim nije se išlo represivno pokušavajući savjetodavno da se da podrška, da se koriguje stanje. Evidentno je da bismo imali uspjeha, da bi zdravstvo moglo odgovoriti sve većem broju ljudi koji obolijevaju. Potrebna je disciplina i pridržavanje mjera“, naveo je pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Kazao je i kako je jedan od zaključaka da kantoni moraju značajne stvari uraditi, da kantonalna ministarstva za inspekcijske poslove, kao i opštinska, gradska, pojačaju inspekcije, ali također i i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova da pojačaju kontrole.

“Mora se djelovati stvarno i prekršajno i po kaznenom zakonu ukoliko se mjere ne provode jer želimo u jesen da uđemo malo stabilnije nego što je sada. U tom kontekstu dogovoren je sastanak sa svim kantonalnim premijerima, inspekcijama, MUP-ovima, ministarstvima zdravstva, i važno je reći da će na sastanak biti pozvan oba doma Federalnog parlamenta. Nadamo se uspješnom sastanku na kojem će se dogovoriti mjere da bi taj nadzor bio efikasniji”, istakao je Čerkez.

Naglasio je i kako se ne govorii o represivnijim mjerama, te da smatraju da su ove mjere koje se primjenjuju u cijeloj Evropi dostatne mjere za kontrolu Covida.

Važno je da se svi pridržavaju tih mejra. Ne možemo dozvoliti da neki objekti rade izvan ograničenja, da se ne poštuju mjere u objektima, i tu je segment represvniji koji će ići sa kaznama, ali i sa zatvaranjem objekata ako se ne bude poštovalo. Moramo razmišljati da spasimo ekonomiju a ekonomija se može samo spasiti na način da budu zaštićeni oni koji poštuju mjere jer oni pokazuju da se može raditi sa ovim mjerama, da se može živjeti uz ove mjere, ne kao prije. ‘Lockdown’ ne dolazi u obzir, ali dolazi kažnjavanje radi nepridržavanje mjera. To se radi u svim zemljama svijeta. Mi bismo voljeli i apelujemo da ovdje nema ‘mi’, ‘vi’, ovdje smo svi zajedno, da se svi pridržavamo mjera. Kad šetate gradom najviše ćete vidjeti treću dob koja poštuje sve, međutim prenosnici su i mladi i obolijevaju mladi takođe. Čemu se igrati ruskog ruleta, ne znate koga će virus zahvatiti i ne znate ni ishod iako ste mladi. To je apel da podignemo svijest da budemo svi jedinstveni, da budemo dio cijele Evrope a ne ‘crna tačka’ gdje će nam zabraniti ulaske. Kakvo je stanje govori odnos Evrope prema nama, mi smo trenutno zatvorena zemlja“, istakao je Čerkez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad