Građani predstavili svoje idejno rješenje uređenja parka Hastahana

Vijesti 07. aug 202016:25 > 16:39
Facebook/Hastahana Park

Grupa građana Sarajeva koji su se ujedinili u inicijativi "spasa" parka Hastahana, objavili su idejno rješenje uređenja parka poručivši još jednom kako se protive preuređenju koje je zamislila Općina Centar.

“Građani već godinama jasno govore šta je to što žele u Hastahani/Parku Prof. dr. Nijaza Durakovića: na javnim raspravama, u dopisima Općini Centar, peticijama. Općinski načelnik, gosp. Nedžad Ajnadžić, i općinska administracija nas, međutim, ignorišu, a po potrebi i zastrašuju, vrijeđaju i izruguju se našem uvjerenju da javni službenici, plaćeni javnim novcem, javnim prostorom moraju upravljati u interesu javnosti. Nakon vandalskog čina demontaže vrijedne skulpture, poklona građanima Sarajeva, nameće se zaključak da im, kako bi shvatili šta želimo, treba ‘nacrtati’ – ne, ne želimo beton, ne želimo podzemne garaže, ne želimo macole u službi uništenja umjetnosti”, kazala je grupa građana.

Facebook/Hastahana Park
Facebook/Hastahana Park
Facebook/Hastahana Park
Facebook/Hastahana Park

Projekat je, ističu, osmislili grupa arhitekata, geometara i drugih stručnih osoba. Poručuju da će uskoro predstaviti i cjelovito arhitektonsko rješenje “napravljeno u razmjeri, uz uvažavanje odlika i mogućnosti prostora, izvedivo, a ne šarena laža poput video uradka u režiji Općine Centar”.

“I ne, za razliku od Centralne Banke BiH, za koju se i dalje nadamo da je u neznanju postala učesnik u otimanju parka od građana, za projekat nismo morali izdvojiti stotine hiljada KM. Naša valuta je ljubav prema našem gradu, etičan pristup javnim dobrima i poštovanje pravila struke, arhitektonske i svake druge. #HastahanaPark za sve građane”, poručili su građani koji stoje iza ove inicijative.

VEZANE VIJESTI

Podsjetimo, u srijedu, 5. augusta, je počelo uklanjanje umjetničke instalacije autora Helmeta Lutza pod nazivom “Zvjezdani put” koju je poklonio građanima Sarajeva. Građani su ogorčeni ovim činom, a oglasio se i kreator instalacije. Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić poručio je da će skulptura nakon završenih radova biti vraćena na isto mjesto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad