Svi alarmi upaljeni – nema garancija da nikome neće faliti bolnički krevet

Vijesti 07. aug 202017:49 > 18:19
Ilustracija

Korona odnosi živote; u Republici Srpskoj još 4 osobe preminule su. Među njima i dosada najmlađa žrtva virusa, mladić od 35 godina, bez pridruženih bolesti. Ne samo crveni, već svi alarmi su upaljeni. Garancija da nikome neće faliti bolnički krevet, ako se zaraza bude širila ovim tempom - nema. Apele nesavjesnim građanima, uputili su i iz šest udruženja pacijenata.

Korona ne bira ni pol, ni godište. Može napasti sve i svakoga, od nje umiru i mladi i stari. Nova 4 smrtna slučaja i jasno upozorenje:

“Jedan od ta četiri je osoba koja je bila 1985. godište i koja nije imala nikakvih hroničnih oboljenja”, kazala je Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravlje RS.

Ujedno je to najmlađa žrtva korona virusa u RS. Zbog zaštite prava pacijenata na UKC ne iznose detalje liječenja, no upozoravaju da su stanja u koja upadaju pacijenti opisivana kao dodir sa smrću. Ljekari su se susretali i sa burnim, takozvanim citokinskim olujama.

“Klinička slika nekih: Imamo stravičnu temperaturu, raspadanje organizma, bolove, nemogućnost disanja, predstavlja upravo to što vi pričate. Zastrašujuće je kada gledate sa strane. Oni koji su to preživjeli opisuju ga kao neposredan susret sa smrću”, kazao je Peđa Kovačević, načelnik Klinike za intenzivnu medicinu za nehirurške grane UKC RS.

Zbog fokusa zdravstvenog sektora na oboljele od korona virusa, pacijenti sa drugim bolestima ne smiju trpiti, ali mogu imati posljedice. Zbog toga danas šest udruženja oboljelih ispred UKC-a sa samo jednom porukom.

“Sjetimo se na početku kada je došla ova korona nismo imali maske. Kukali smo. Sada kada ih imamo, nećemo da ih nosimo”, kazao je Zoran Jelić, Down sindrom centar. 

“Ovaj put ne tražim ništa, ni krv, ni materijalna sredstva našoj dječici. Tražim samo jedno – da pokažete empatiju, da stavite masku, poštujete mjere”, poručila je Vita Malešević, Udruženje djece oboljele od raka. 

“Apelujemo, nosite maske, držite distancu, da zaštitimo onkološke pacijente i sve ugrožene pacijente”, istakla je Suzana Kekić, Iskra. 

Ministar konstatuje zabrinjavajuću epidemiološku situaciju. Plan vakcinacije za kovid očekuje se sljedeće sedmice, a Republika Srpska uključena je u trku za nabavku vakcina.

Da li uz 257 trenutno hospitalizovanih, te uz trend rasta zaraze ministar može garantovati da na jesen niko neće ostati bez kreveta u bolnicama?

“Ja ne mogu da dam ni jednu garanciju, s obzirom na nepoznanice koje oko virusa imamo. Ali, svakako ono što radimo je da se pripremimo za takvu situaciju (na jesen) i da ne fali ni jedan krevet”, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Današnja 84 nova slučaja konstantan su rast broja zaraženih. Stalno čujemo da se moramo naviknuti na novo normalno. Polemika ima i vezi rada i poštovanja mjera ugostiteljskih objekata.

“Većina ugostiteljskih objekata, na našu veliku radost, poštuje mjere koje je Republički štab za vanredne situacije naredio da se poštuju, odnosno one koje je Institut preporučio. Nažalost imamo određeni broj privrednih subjekata koji ne poštuje i koji su sankcionisani u skladu sa tim. Ali, kada imamo situaciju da poslovni subjekti poštuju mjere i taj sam sat vremena koji su tražili dodatno, predstavlja minimalan rizik za povećanje rizika od oboljenja virusa. Prvi i osnovni uslov je poštovanje mjera. Svi oni subjekti koji poštuju mjere, već imaju minimalan rizik od korone. Sve ostale mjere ublažavanja, pooštravanja ovisi od toku epidemiološke situacije”, kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za zaštitu zdravlja RS. 

N1: Pridržavaju se, jeste ozbiljni, većina se pridržava?
Zeljković: “Da li je li to hipotetičko pitanje, ili pitanje?”
N1: Pitanje je.
Zeljković: “Pitanje. U skladu sa izvještajem Republičke uprave za inspekcijske poslove.”

Koju je na javnom servisu prozvao direktor UKC-a RS Vlado Đajić, kazavši da su inspekcijski organi “prespavali pandemiju”, te nedovoljno kažnjavali okupljanja u ugostiteljskim objektima bez pridržavanja donesenih mjera. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad