Jusko za N1: Svi trebaju preuzeti odgovornost ili da se maknu s funkcije

Vijesti 07. aug 202018:36 > 18:40
N1

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko kazao je za N1 kako uprkos saopćenjima koje DF i SBB razmjenjuju tokom proteklih dana, izvršna Vlast u KS funkcioniše bez problema i rade timski kao jedno. Istako je kako se nada da će izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira KS biti usvojeni što prije kako bi policijski službenici imali već ovlaštenja u borbi protiv pandemije.

Govoreći u Danu uživo, Jusko je istakao kako smatra da nije izgubljena kontrola nad situacijom, ali da ne mogu reći da su zadovoljno svakodnevnim informacijama o povećanju broja oboljelih.

Komentirajući poziv premijera KS Marija Nenadića da se svi zdrasvtveni radnici i ljekari vrate s godišnjih odmora, kao i uposlenici Vlade KS, kazao je kako su svi planirali godišnje odmore, ali da u ovoj situaciji niko o njima ne razmišlja.

“Neki su bili 2-3 dana i prekinuli su ih. Ne možemo uživati kada na dnevnoj bazi imamo situaciju da broj oboljelih raste i imamo naše građane koji umiru. Trebaju institucije i svi oni koji su odgovorni za svoj dio posla u ovom lacnu preuzeti veću odgovornost i realizovati na terenu. Ne možemo se dovesti u situaciju da ako se donese odluka na Kriznom štabu da nakon 24 sata se ni ne počne raditi na njenoj realizaciji. Svi koji su na određenoj funkciji, svaka karika je bitna u tom lancu. Trebaju svi preuzeti odgovornost ili da se maknu s funkcije. Razumijemo da su ljudi premoreni, ali i dalje smo u krizi i trebamo se s njom nositi u punom kapacitetu”, kazao je Jusko.

Istakao je kako i danas imaju sjednicu Krizno štaba, a na pitanje da li se predsjednica istog vratila s godišnjeg odmora, Jusko je rekao kako ima informaciju da se još nije vratila u Sarajevo.

Kada su u pitanju izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u KS koje čekaju sjednicu Skupštine KS, kazao je kako će one omogućiti veće ovlasti policijskim službenicima da sankcionišu neodgovorne građane koji krše mjere Kriznog štaba, ali i dati im mogućnost da zaposle oko 300 policijskih službenika koliko im sada nedostaje.

“Trenutno policijski službenici pružaju asistenciju inspekcijskim organima. Ako zateknu nekoga da krši mjeru izolacije oni nalog izdaju i šalju nadležnoj inspekciji koja odlučuje kome će taj nalog otići na naplatu. Pokrenuli smo izmjenu i dopunu Zakona kako bi obuhvatili ovu situaciju jer smo svjesni da inspekcija nema kapaciteta da pokrije sve ovo. Policijski službenici će imati veća ovlaštenja. Nadam se što skorijoj sjednici Skupštine”, rekao je Jusko.

Dodao je kako će nakon toga biti mnogo prisutniji na ulicama jer će moći zaposliti više policijskih službenika.

Na pitanje gdje “zapelo” sa zakonom i da li je problem između koalicionih partnera SDA i SBB, kazao je kako su sat i po prije sjednice dobili 21 izmjenu već usaglašenog zakona te da nije bilo moguće pregledati ih sve do sjednice. Kada je u pitanju dio o ukidanju kriminalističko-obavještajne jeidnice u KS, kazao je kako to pitanje treba prepustiti struci, a da će na razgovore zvati i predstavnike međunarodnih zajednice kako bi riješili to pitanje.

“Ne mogu da prihvatim da neko ima zlu namjeru, ovim zakonom uslovljavamo prijem 300 novih službenika. U ovom momentu nam nedostaje 320, a do kraj godine će naših 100 kolega otići u penziju, ne moram govoriti kada imate manjak od 400 ljudu u upravi policije kako to utiče na sigurnost jednog kantona”, rekao je Jusko.

Komentirajući izjavu Elmedina Konakovića kako ova Vlada ništa ne radi i da su ostali bez dva ministra, kazao je kako opoizicija ima pravo na to.

“Ministrica Agić je prisutna sjednicama, ministar Mesihović nije, ali Vlada radi, nema osobe bez koje se ne može i svi smo zamjenljivi. Najveći minus je upravo nedostatak ministra zdravstva, a najveći teret je na premijeru Nenadiću koji je preuzo sad i tu funkciju”, rekao je Jusko.

Poredeći rad prethode i sadašnje vlade, kazao je kako govorio da su u pethodnoj vlasti izuzetno dobro radili i da je svaki ministar davao sve od sebe, ali da je isto tako i s novim ministrima. Razlika je, istakao je, što je ova Vlada ušla u najgori scenarij s novim mandatom.

“Daju maksimum od sebe da budu na vrhu zadatka, pomžemo jedni drugima. Ovo su situacije koje su epskih razmjera, poltika zna biti kamen spoticanja, ali vlada kao vlada daje sve od sebe da uradi najviše što može”, kazao je Jusko.

Govoreći o stavu SBB-a da ne da podršku DF-ovom kandidatu za ministra zdravstva rekao je kako je veliki broj njegovih kolega koji poznaju Štitkovca kazao kako ne mogu garantovati da se on može nositi s krizom na način na koje situacija zahtjeva.

“Ovdje treba osoba koja može upravljati krizom i ministarstvom, ovo nije lično, samo iskrena želja da ne dođemo u situaciju da imamo kolegu koji će shvatiti da je stolica previše vruća za njega”, rekao je.

Poručio je kako je sada vrijeme da se ujedinimo više nego ikada, te kazao kako svi trebaju biti uvjereni da su članovi izvršne vlasti potpuno fokusirani na posao.

“Radimo kao jedan tim i nijedan problem koji se dešava vani ne održava se na nas. Na prvo mjesto treba staviti život i zdravlje svojih građana i da sve političke stranke utiču na pojedince koje su postavili na funkcije da rade svoj posao”, zaključio je Jusko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad