Čerkez: Određene mjere mogu da se donesu na nivou kantona

Vijesti 10. aug 202014:45 > 14:53
N1

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je kako su danas s predstavnicima kantona u FBiH identifikovali neke probleme koje imaju u dostavi i ažuriranju podataka, ali i proširenju kapaciteta i angažmanu ljudstva koje je potrebno za borbu protiv korona virusa.

“Pozvali smo ih da prate provođenje mjera koje se donesene s nivoa FBiH uz preporuku da prate epidemiološku situaciju sa svojim kriznim štabovima i zavodima za javno zdravstvo i donesu dodatne mjere”, rekao je Čerkez nakon sastanka.

Istakao je kako su neki kantoni već donosili sami mjere poput Kantona Sarajevo koji je donio mjere za javni gradski prevoz i prvi uveo ograničenje broja okupljanja u otovrenim i zatvorenim prostorima, kao i Goražde koje je zabranilo konzumiranje nargile.

Određene mjere mogu da se donesu na nivou kantona, ali prije svega važno je angažovanje svih, posebno inspekcija i MUP-ova koji su djelovali savjetodavno do sada. To nije dalo razultate i očekujemo da se krene vrlo jasno prema onima koji krše mjere jer ti ljudi ugrožavaju cjelokupan sistem”, rekao je Čerkez.

Naglasio je kako je sada najviše oboljelih u dobi od 22 do 45 godina, a smrtnost najveća u godinama iznad 55.

“Imamo sve više mladih građana koji umiru i jednostavno ne smijemo to dozvoliti. Svi moramo biti svjesni da je ovo ozbiljna stvar. Ovo više nije kriza, mi živimo s tim virusom i moramo se naučiti da živimo i da se štitimo sebe i druge”, zaključio je Čerkez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad