Branislav Zeljković, Medina Bičo, Dragana Damjanović i Sanel Kajan u Novom danu

Vijesti 10. aug 202015:19 > 15:23
N1

Smrt porodilje u Sarajevu, smrt koju je uzrokovao Covid 19, smrt sve većeg broja "onih koje znamo", učinila je da kao posljedica postane još jasnija realnost pandemije. Da li se javio stid kao posljedica neučestvovanja u solidarnosti u disciplini - kao prva karika u lancu odluke koji iz nemara dovodi do građanske odgovornosti? Sve informacije o pandemiji donose naše reporteri.

Epidemiološka situacija, složena je u cijeloj BiH. Sve je teže u Goraždu, virus je ušao u Dom za stare i iznemogle osobe. Medicinski radnici koji rade u kovid ambulantama su iscrpljeni. Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK, i jedina epidemiologinja na tom području, Medina Bičo, gošća je “Novog dana”.

Broj oboljelih raste, posebno među mladima. U Republici Srpskoj, grad sa najviše novozaraženih na dnevnom nivou je Banjaluka, gdje je prošle sedmice od posljedica korone preminuo 35-godišnjak, bez ikakvih ranijih oboljenja. O navikavanju na novu normalnost i teške uslove u kojima funkcionišu zdravstveni radnici, govori direktor Instituta za javno zdravstvo RS, Branislav Zeljković.

Staro normalno u BiH su ekološki problemi, smeće, otpad, spore procedure i reakcije zaduženih za brigu o životnoj sredini. Zbog čega je nekoliko hiljada tona italijanskog otpada još uvijek u Drvaru? Uvoz smeća radi odlaganja je zabranjen. Ko će odgovarati? Gošća “Novog dana” je Dragana Damjanović, potpredsjednica Skupštine Kantona 10 i zastupnica u Domu naroda Parlamenta FBiH.

U kojoj je fazi rješavanje ekoloških problema u Mostaru, kakve su ankete o izlaznosti na decembarske izbore, šta su pokazali neredi navijača, koliko je ponašanje građana u skladu sa pravilima koje je nametnula pandemija? O ovim ali i drugim aktuelnim temama, kroz pregled naslovnih strana novina i portala, govoriće novinar Sanel Kajan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad