Turković odgovorila Košarcu: Isprazne floskule, mi se borimo za interes BiH

Vijesti 10. aug 202015:33 > 15:38
MVP BiH

Povodom medijskih istupa ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je da je "neprimjerno iskazivati populističke stavove umjesto predano i državotvorno raditi u interesu građana i države Bosne i Hercegovine".

“Umjesto ispraznih floskula koje možemo vidjeti od predsjedavajućeg i članova Koordinacionog tijela za Trgovsku goru, primjerenije bi bilo da vidimo da su svoj potencijal usmjerili na diplomatske aktivnosti ka svojim kolegama u Hrvatskoj i tako pokušali da zajedno sa pojedinim parlamentarnim zastupnicima doprinesu zaštiti interesa velikog broja građana koji s pravom očekuju od njih da zarade svoje plate, bar u segmentu kanalisanja svojih patriotskih floskula na pravu adresu”, stoji u saopćenju.

Posebno je apsurdno da navodna zaštitnička inicijativa dolazi od predstavnika stranke čiji predsjednik Milorad Dodik, jedini nije ispoštovao zaključke sa 17. vanredne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine održane 22. marta 2019. godine. Naime, tačkom 2. zaključka Predsjedništva BiH navedeno je da će predsjedavajući Predsjedništva, u to vrijeme član iz reda srpskog naroda, gospodin Milorad Dodik, uputiti predsjednici i premijeru Republike Hrvatske obavijest o zahtjevu Bosne i Hercegovine u kojoj se traži da područje Trgovske gore izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, navodi se.

“Do danas, jedan takav dopis nije upućen čime je radi partikularnih interesa nastavljeno urušavanje kredibiliteta institucija Bosne i Hercegovine, pa smatramo zaista neprimjerenim da ministar, koji dolazi iz njegove političke stranke usmjerava pažnju i dezavuiše javnost prebacivanjem kritike na račun onih koji se zaista bore i zalažu za opstojnost i istinske interese građana i države Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

Iz ovog ministarstva poručuju da će i dalje “nastaviti da predano raditi i djelima iskazati svoje opredjeljenje kako za 250 hiljada naših građana u slivu rijeke Une tako i međunarodnih interesa i digniteta naše države alida  bi bilo mnogo lakše kada bi u tom poslu imali i istinsku podršku onih koji samo deklarativno proklamiraju zajednički interes i dobrobit svih građana”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad