Pezerović: Složena situacija u Brčko distriktu, aktivnih slučajeva 156

Vijesti 10. aug 202017:02 > 17:10
FENA/Vlada Brčko distrikta BiH

Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović i voditeljica Higijensko-epidemiološke službe Pododjela za javno zdravstvo Mirjana Kuzmanović u ponedjeljak su u Gradskoj vijećnici na konferenciji za novinare naglasili kako je epidemiološka situacija u Distriktu složena.

Pezerović je kazao da su u posljednja 24 sata na području Distrikta registrirane dvije pozitivne osobe na covid-19, jedna muškog spola, 1954. godište i druga ženskog spola, 1958. godište, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

“Trenutno je ukupno 2.250 testiranih osoba i to je u odnosu na posljednja 24 sata povećanje za 35 osoba, odnosno u posljednja četiri dana preko 120 osoba je testirano i iz toga se vidi da testiranje dobiva na određenoj masovnosti. Registrirane su 72 izliječene osobe, smrtnih slučajeva imamo 15 i aktivnih slučajeva je 156. Također imamo 17 hospitaliziranih osoba od kojih su tri mlađe osobe, srednje životne dobi jedna osoba i starijih osoba imamo 13. S lakšom kliničkom slikom su dvije osobe, sa srednje teškom 14 i s teškom kliničkom slikom je jedna osoba”, kazao je Pezerović.

VEZANE VIJESTI

On je izjavio da postoji suglasnost da se starta s komercijalnim testiranjem zahvaljujući eliminiranju problema u vezi s brojem testova, odnosno nabavom testova.

“Kao što je poznato, mi posjedujemo već odgovarajuće uređaje za taj dio. Također je bilo razgovora i o cijeni testiranja, međutim ona nije definitivno određena, ali u svakom slučaju to će biti konkurentna cijena u odnosu na okruženje. Dogovoreno je i da se krene u masovnu nabavu zaštitnih sredstava i zaštitne opreme, lijekova, dezinfekcijskih sredstava i to će biti količina slična onoj koja je izvršena od Kine u vrijednosti od preko milijun maraka”, kazao je Pezerović.

Voditeljica Higijensko-epidemiološke službe Pododjela za javno zdravstvo Distrikta Mirjana Kuzmanović kazala je da s epidemiološke strane situacija u Distriktu nije zadovoljavajuća i da se ne treba opuštati.

“Mislili smo da će lijepo vrijeme donijeti poboljšanje u vezi s epidemiološkom situacijom, ali ljepše vrijeme nam je donijelo još veće probleme. Jako malo se obraća pažnja na zaštitnu opremu. Svaki dan imamo sve veći broj zaraženih osoba tako da se naša bolnica, izolatorij na plućnom, grudnom odjelu i ginekologiji puni iz dana u dan i sve je više oboljelih osoba. Osobe s teškom kliničkom slikom koje ne možemo ovdje reanimirati šaljemo za Banju Luku i već se tri teška slučaja nalaze tamo. Ne trebamo se zanositi i zavarati da je ovo bezazleno, da je vještački virus, politički i slično. To nije istina jer virus mutira i svaki dan je drugačija klinička slika”, kazala je Kuzmanović.

Podsjetila je da postoje slučajevi gdje pojedine osobe nemaju nikakvih simptoma na covid-19, ali nakon urađenog testa rezultat pokaže da je osoba pozitivna na taj virus.

“Ako se izgubi čulo okusa i mirisa to je 100 posto znak da je netko pozitivan na koronavirus. Serološki testovi nisu sigurni, ali su PCR testovi pouzdaniji i sigurniji. Također, za povećanje zaraženih osoba zaslužna je neodgovornost jer se ne nosi osobna zaštitna oprema, ne drži se distanca, ne radi se dezinfekcija ruku. Budimo odgovorni prema sebi i tada smo odgovorni i prema pacijentima, društvu i okolini”, kazala je Kuzmanović.

Dodala je da za sada ima još kapaciteta na plućnom i ginekologiji i da su iskorišteni oko 60 do 70 posto, ali ako se ovako nastavi, Kuzmanović je naglasila da će se situacija promijeniti, stoji u priopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad