Trudnice – kategorija kojoj treba posvetiti dodatni oprez

Vijesti 10. aug 202017:14 > 17:45
N1

Slučaj preminule porodilje, dugogodišnje aktivistice koja se u svom radu upravo posvetila mladim majkama i trudnicama, nagnao je širu javnost da veću pozornost usmjeri prema ovoj populaciji. Zdravstveni stručnjaci za N1 ističu da trudnice nisu ugroženija kategorija u odnosu na ostalo stanovništvo, ali su svakako kategorija kojoj treba posvetiti dodatni oprez. Naglašavaju i da je vrlo niska stopa prijenosa zaraze sa majke na novorođenče, te konstatuju da je u porastu I broj zaraženih trudnica

“Kada ispod srca imaš još jedno srce, a dva srca kod kuće, svaka komplikacija, svaki bol, svaki sekund neizvesnosti, brojanje dana bolesti je vječnost.”

Ovo je dio zadnjeg statusa na društvenoj mreži preminule 37-godišnje porodilje, majke troje djece koja su ostala uskraćena za svu njenu ljubav, brigu, pažnju i tople zagrljaje.

Korona je stvarnost koja itekako oduzima ljudske živote i ne bira – mladi stari, žene, trudnice. Zvanična statistika pokazuje da 95 posto onih koje obole od koronavirusa imaju blaže simptome. Vođenje trudnoće i sam čin poroda, osim epidemioloških mjera druge razlike ne poznaje.

Prvi porod covid pozitivne trudnice u BiH izveden je u Zenici. Riječ je bilo o prvorotkinji koja je imala nepovoljan akušerski nalaz zbog čega se porod obavio operativnim putem dan nakon prijema u bolnicu

“Sutradan ujutro ekipa je došla, pregledala trudnicu i odlučili smo se da radimo carski rez, uveli smo pacijenticu u salu normalno obukli opremu, izvršili taj carski rez i hvala Bogu sve je proteklo uredno”, kazao je Tarik Zulović, ginekolog u Kantonalnoj bolnici Zenica.

I majka i beba su dobro i nije zabilježen vertikalni prijenos virusa sa majke na bebu jednako kao što to nije bio slučaj ni sa ovim bebama koje su rođene u Općoj bolnici u Sarajevu gdje je već izvedeno nekoliko poroda prirodnim i operativnim putem

“Što se tiče porođaja i trudnoća zaista virus ne utiče na sam izbor načina poroda, tu su isključivo naše indikacije ginekološko-akušerske, tako da smo već imali i vaginalne porode kod pacijentica koje su bile pozitivne na korona virus, kao i carski rez, neovisno dakle o samom statusu virusa”, kazala je Nina Tišo, specijalista ginekologije i akušerstva.

“Procedura oko pacijenta naravno prati se sve i zaštita i pacijentice i nas i oblačenje i kombinezona, i vizira i maski i rukavica. One su u jednoj sobi izolovane, bebe su uz njih. Obroci idu u sobe, sve im mi donosimo”, pojasnila je Hanifa Haseta, pedijatrijska sestra.

Zbog izuzetno niske stope vertikalnom prijenosa virusa, svim trudnicama koje su bile pozitivne savjetuje se dojenje kao najbolji način prehrane. Poželjno je da se tom činu pristupa uz mjere zaštite

“Bilo bi dobro ako ikako, iako nekima baš smeta, ali ako ikako mogu koristiti masku, dezinfikovati tijelo, ruke kako treba, koristiti rukavice I dojiti te bebe. Mi insistiramo na prirodni način, dojenje je neuporedivo najbolji način ishrane novorođenčadi”, kazao je Enis Hasanović, v.d. Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva.

Babica Hanifa i doktorica Nina, obje sa dugogodišnjim iskustvom u struci ističu da je čin rađanja života u vrijeme kada se mnogi bore za dah blagoslov kojem rijetki svjedoče. Strah od neizvjesnosti naročito je prisutan među covid pozitivnim pacijenticama

“Dosta se trudimo da to razbijemo, da uspostavimo komunikaciju da uputimo pacijentice svoje. Najteže je u svemu tome pronaći balans, raditi svoj posao svakako kvalitetno odgovorno kao i do sada”, kazala je Tišo. 

“Tu smo za pacijenta, šta će biti ne zna se, ali tako je, takav nam je posao”, dodala je Haseta. 

U tom poslu boraca na prvim linijama i majki koje na svijet donose nove generacije stoji posljednja stvar izašla iz Pandorine kutije – nada. Nada u bolje sutra, nada da te nove generacije neće pamtiti pošasti i gubitke ljudskih života uzrokovanih koronom. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad