Sarajevo: Zdravstveni haos po glavi pacijenta

Vijesti 10. aug 202017:12 > 17:18
Goran Stanzl/PIXSELL (ilustracija)

Sarajevo, glavni grad države, najveće je žarište COVID19. I Kanton Sarajevo, takođe. Brojke umrlih, ali i zaraženih, rastu iz dana u dan.

Do danas u BiH umrlo je više od 400 ljudi. Sa potvrđenom COVID infekcijom. Broj raste sve brže. Od prve smrti 20. marta. Između 300 i 400 mrtvih prošlo je samo 11 dana. Strašno! Medicinari padaju od umora. U Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo, ali i u Opštoj bolnici.

Urgentni blokovi rade 24 časa. Pod “ratnom” opremom su zaposleni, “u plastici”, na plus 30 stepeni. Tako epidemiološke mjere zahtijevaju. Već ih je oko 40 pozitivnih. Ali ko o radnicima s prve crte sad ima vremena dalje da priča. Podhrastovi, Klinika za plućne bolesti KCUS-a, je prepuna. Jedini je to izololatorij sa COVID pacijentima u kantonu. Preorganizovani, imali su i 87 kreveta sa inficiranim korona virusom. Srednjeteških i teških pacijenata. Nekima život visi o koncu, na respiratoru, bez obzira na godine. Svako popodne čujemo nesretne brojke. Umiru javnosti poznati i nepoznati. Umiru i oni s 35, s 42 godina, s 55… Porodilja, tri dana nakon poroda. Korona ne bira! Pali li se crveni alarm?

Novinarima je to nedostupno mjesto. I članovima porodice. Mogu tek unijeti potrebne stvari svakog dana.

Istovremeno, prepiska, sukob putem medija čelnika KCUS-a i Opšte bolnice. Traži se zgrada za novi izolatorij. Jednu postojeću praznu kliniku, na koju Opšta bolnica upire prstom, KCUS-a ne da. Na drugu, vladinu, KCUS upire prstom. Ali ona, ruinirana, kaže vlast, može biti tek u oktobru spremna. Bilo bi idealno, ako virus bude čekao do oktobra!?

Zbrka. Obračun. Politika. I to nije sve!

Pacijenti? Ko sad na pacijente misli!? Čuveni “put pacijenta” pacijentima i dalje nepoznat. Labirint. Ministar zdravstva kantona dao ostavku. Ista stranka predložila drugog. Nepoželjnog drugim strankama. Odustao. Stigao novi stranački prijedlog. Treba sad čekati podršku drugih stranaka. Šefica Kriznog štaba uzela godišnji odmor. Zbog zdravstvene krize, hitno po nalogu premijera Vlade Kantona Sarajevo, navrat nanos, u 24 časa jedan paviljon Studentskog doma Bjelave se pretvori u privremeni izolatorij. Premijer završio na Neurološkoj klinici. S blažim moždanim udarom.

Planiran početak rada novog izolatorija propao. Ne zna se ko će medicinski opsluživati taj izolatorij. Svako ima obrazloženje. Kako ko, smatra se da to treba Opšta bolnica. Oni, kažu, ne mogu. Dali su kao doprinos svoja dva anesteziologa. Niko više ništa. Nijedna zdravstvena ustanova.

A polazište, primarna zaštita vas ili izolira ili testira. Porodični ljekari, domovi zdravlja, redovi. Nedostatak kadra. Uzavrela “telemedicina”.

Na ulicama, s druge strane, neodgovorni mi. Maska, distanca, higijena. Haos. I neizlječiva bolest. Broj preminulih veći nego jučer.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad