BiH aktivnije da se uključi u širu migrantsku politiku EU

Vijesti 10. aug 202017:46 > 17:53
Ministarstvo sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić razgovarao je tokom dana telefonskim putem sa komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijom.

Ministar Cikotić informirao je komesara Varhelyija o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, migrantskoj krizi kao sigurnosnom izazovu sa kojim se suočava, te mjerama koje naša zemlja poduzima u borbi protiv pandemije korona virusa. 

VEZANE VIJESTI

Ministar Cikotić izrazio je zahvalnost za podršku koju je Evropska unija pružila BiH u borbi protiv pandemije Covid-19, te naznačio važnost kontinuiranog angažmana EU u napredovanju političkih, ekonomskih i sigurnosnih veza između EU i BiH.

Tokom razgovora komesar Varhelyi je izrazio spremnost da Bosnu i Hercegovinu aktivnije uključi u širu migrantsku politiku EU, u smislu kvalitetnijih graničnih procedura, politike azila i postupka readmisije – odnosno vraćanja migranata u države njihovog porijekla.

Komesar Varhelyi je obećao dodatnu financijsku i tehničku pomoć EU kako bi se pojačao kvalitet kontrole državne granice BiH, kontrola kretanja migranata po čitavom prostoru države a u cilju podizanja sigurnosti građana BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad