Kajan za N1: Da li će Mostar proživljavati isto dok ne padne mrtva glava

Vijesti 11. aug 202008:27 > 08:37
N1

Novinar Sanel Kajan je za N1 govorio o trenutnoj situaciji u Mostaru, posebno nakon nereda koji su se desili za vikend zbog utakmice Zrinjski - Velež.

Do kada ćemo gledati nemile prizore navijača zbog sportskih utakmica?

“Pitanje to postavljam sam sebi ali i svima za koje izvještavam kao i na društvenim mrežama. Zaista nema odgovora još, da li će Mostar ovo proživljavati dok ne padne mrtva glava. Sve vodi ka tome. Ja vjerujem i želim da vjerujem da će oni koji trebaju spriječiti ovakve nerede, da se probude”, kazao je i dodao:

Mislim da je to potpuno nepotrebno, ne samo u subotu nego i ranije. Nije ovo prvi put, napisao sam mnoge tekstove, radio priloge i jednostavno se pitam “Do kada?”. Te scene nas vrate u crne dane devedesetih godina i sve podsjeća na to. Ovo je pitanje koje se treba adresirati MUP-u HNK. Siguran sam da postoje ljudi koji žele raditi ali ih ograničava politika“.

Dodaje da MUP-u HNK treba komesar kojeg nema godinama.

“Promjena se neće desiti dok MUP HNK ne dobije komesara. Godinama nema komesara, ali i to je političko pitanje”.

Ističe da se živi u strahu pred svaku utakmicu koja je okarakterisana kao “visokog rizika”.

“Pred svaku utakmicu visokog rizika, mi živimo u strahu. Sklanjamo djecu u kuće, zatvaramo vrata jer ne želimo ići u ovaj ili onaj dio grada. Ne želimo da se nastavi ovakvo stanje. Želimo da se sport vrati sportu, živim za taj trenutak”.

Stanje u Mostaru je proteklih 25 godina katastrofalno. Svi koji kažu da je dobro – lažu. Svako ko dođe u Mostar na nekoliko dana to može shvatiti. Ne neko ko usput svrati i vidi ljepote Starog grada i misli da je to Mostar. Jeste, ali je i dosta više. Grad spaljenih zelenih površina, grad u kojem Neretva smrdi i lažu nas o kolektorima, Mostar su ruševine i još uvijek grad gdje su oduzeta sva ljudska prava. Nadam da sa će se to promijeniti nakon decembra ako imalo razmišljamo glavom“, dodao je.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad