Vulinova reakcija na izjavu Bakira Izetbegovića

Vijesti 11. aug 202009:55 > 10:00
TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je "činjenica da Srbi u Bosni i Hercegovini nisu ništa dobili u Dejtonu i da su se sami izborili za Republiku Srpsku", te da su lideru SDA Bakiru Izetbegoviću "puna usta BiH, a ne poštuje Ustav BiH".

“Republika Srpska je prepoznata kao poseban entitet i ne možeš ti da odlučiš da li je veći ili manji ako poštuješ Ustav sopstvene zemlje”, rekao je Vulin, komentarišući izjavu Izetbegovića da je RS Dejtonskim mirovnim sporazumom dobila previše i da nikada više od toga neće dobiti.

Vulin je za Televiziju “Pink” rekao da “Srbima u BiH niko nije ponudio da ih ‘časti’ Republikom Srpskom ili nekim gradom gdje nema nijednog Srbina ili da dobiju nešto što nikada nisu imali”.

Na pitanje kakve bi posljedice mogao da ima “pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma i poništavanja Republike Srpske”, Vulin je rekao da se “tako nešto ne može raditi jer je to međunarodni sporazum za koji postoje garanti”.

On je napomenuo da je “RS nastala kao odgovor na ponavljanje jasenovačkog genocida”.

On kaže da, kada se slušaju reagovanja iz Prištine, te od Izetbegovića, može se steći utisak da Srbija ima problema sa svojim okruženjem, ali da to nije tačno.

“Srbija nema problema sa svojim okruženjem. Da li smo mi pokrenili ijednu jedinu raspravu? Mi samo reagujemo na ono što se dešava oko nas. Jesmo li mi počeli da pričamo da Vojska Srbije krši administrativnu liniju sa Kosovom, jesmo li mi možda počeli da pričamo o ustrojstvu BiH i da je FBiH dobila previše, a Republika Srpska premalo?”, upitao je Vulin.

On je rekao da “Srbija radi i gleda kako da sačuva ekonomiju u ova teška vremena”, ocjenjujući da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “jedini nezavisni političar na Balkanu koji vodi računa o miru, a opet je neprekidno napadan”.

Vulin je odbacio ocjene hrvatskih medija da su Srbi, zbog odlaska Miloševića na proslavu “Oluje”, podijeljeni i posvađani, te ocijenio da Srbima niko ne može misliti bolje nego Beograd i Srbija.

“Hrvati govore da gledaju u budućnost, a Srbija ne. Koja budućnost? U kojoj ne smemo da kažemo da je proterano 250.000 Srba u `Oluji`. Vučić bi mogao da ćuti, ali neće zato što je Srbin. Mi želimo miran Balkan, da svuda bude mirno, ali nije garancija mira da kažete da to što je urađeno mom narodu nema veze. Ćutali smo o Jasenovcu, evo nam `Oluje`”, rekao je Vulin.