Bičo: Polovina zaraženih u BPK ima komplikacije, liječe se kući

Vijesti 11. aug 202010:06 > 10:21
N1

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona Medina Bičo, kazala je za N1 kako je situacija u ovom kontonu tokom proteklih dana povoljnija nego ranije kada su imali nagli porast broja oboljelih.

“Od februara smo radili, stavljali ljude u izolaciju, a onda smo imali period od 50 dana kada nismo imali niti jedna slučaj. Popuštanjem mjera došlo je do povećanja. To djeluje iscprljujuće ne samo za uposlenike zavoda, već i za domove zdravlja, bolnicu i mobilne timove”, kazala je Bičo u Novom danu.

U BPK trenutno imaju 97 aktivnih slučajeva, a petero ih je u Podhrastovima u Sarajevu. Ostali su, kazala je Bičo, u kućnoj izolaciji.

“Polovina tih slučajeva ima komplikacije, upale pluća i liječe se u kućnim uslovima te je sav teret pao na timove Domova zdravlja. Sve je više mlađih. Poseban problem nam je u Domu za stara i iznemogla lica gdje se desilo da imamo najveći klaster. Zaraženo je 26 štićenika i tri uposlenika, a dvije osobe su preminule”, kazala je Bičo.

Istakla je kako nema pravila u oblijevanju jer se dešava da i mlađe osobe razviju upalu pluća i imaju teži kliničku sliku.

Na pitanje da li je tačno da u BiH niti jedna osoba ne preživi respirator, Bičo je kazala kako se ne bi složila s tim.

“Kod nas u bolnici niko nije na respiratoru i sve teže slučajeve šaljemo u Podhrastove”, kazala je Bičo.

Na kraju je zaključila kako u borbi protiv ovog virusa možemo uspjeti samo ako se budemo svi pridržavali mjera, a cijeli lanac od zdravstvenog sistema do inspekcija i MUP-a funkcionisao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad