Roganović: Situacija je ozbiljna i nema mjesta za opuštanje

Vijesti 11. aug 202011:54 > 11:57
N1

Infektologinja u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske Tatjana Roganović rekla je da je epidemiološka situacija u vezi sa virusom krona i dalje veoma ozbiljna, da je neophodno poštovati mjere zaštite i da nema mjesta za opuštanje.

“I dalje je veliki broj pacijenata koji se javljaju u kovid bolnicu i koji zahtijevaju hospitalizaciju, jer imaju kovid 19 infekciju sa zapaljenjima pluća i ozbiljnom kliničkom slikom”, rekala je Roganović.

Ona je navela da je u UKC-u zaključno sa podacima od jutros hospitalizovano 77 pacijenata, od čega je 16 na respiratoru, dok je 14 na odjeljenju izolacije i oni čekaju rezutate testa na virus korona.

“Ostali imaju potvrđenu infekciju koja je komplikovana sa zapaljenjem pluća i obično su to najčešće obostrana. Od ovih pacijenata 35 ima srednje tešku, deset ima tešku kliničku sliku, a za 18 pacijenata u ovom trenutku možemo reći da su životno ugroženi”, rekla je Roganović, koja je infektologinja na Klinici za infektivne bolesti UKC-a.

Ona kaže da se svakodnevno iz kovid bolnice teški, životno ugroženi pacijenti premještaju u Kliniku intenzivne medicine, odnosno njihovo liječenje zahtijeva mehaničku ventilaciju, invazivnu ili neinvazivnu.

S obzirom na veoma ozbiljnu situaciju u vezi sa virusom korona, ističe Roganović, zdravstveni radnici i dalje apeluju na građane da čuvaju svoje i zdravlje najmilijih što znači da ozbiljno treba shvatiti situaciju i poštovati mjere.

“Ove mjere se i dalje odnose, prije svega, na poštovanje fizičke distance i nošenje zaštitnih maski. Građane molimo i da se ne okupljaju u većim grupama, jer veći broj ljudi na jedom mjestu nosi veći rizik od širenja infekcije kovida 19”, navela je Roganović.

Ona ističe da se to vidi na primjerima u svakodnevnom radu zdravstvenih radnika, kojima dolaze pacijenti sa zapaljenjima pluća i epidemiološki se dovode u vezu sa boravkom na istom mjestu.

“Nerijetko nam dolaze i članovi istih porodica sa istim simptomima, što znači da su neophodne preventivne mjere i da nema mjesta nikakvom opuštanju”, rekla je Roganovićeva.

Ona ističe da se sa UKC-a svakodnevno otpušta veliki broj pacijenata koji se oporavljaju od virusa korona i koji mogu da nastave liječenje kući, uz terapijske i ostale preporuke.

“Međutim, i dalje veliki broj pacijenata zahtijeva hospitalizaciju zbog težine kliničke slike”, rekla je Roganović.

Ona ukazuje da je veliki pritisak na zdravstvene radnike, koji rade bez prestanka 24 sata dnevno.

“I dalje ćemo davati svoj maksimum i nadamo se da ćemo sve izržati zbog našeg i zdravlja naših porodica, a naravno i zbog opstanka našeg zdravstvenog sistema”, navela je Roganovićeva.

Ona je istakla da zdravstveni radnici daju svoj maksimum i da mole i građane da to isto učine, poštujući mjere zaštite.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad