U BiH registrovano 208 novozaraženih, 15 pacijenata preminulo, 246 oporavljenih

Vijesti 11. aug 202012:23 > 12:27
N1

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12 sati) u Federaciji BiH prijavljeni su rezultati testiranja 1.454 uzorka, od kojih je 161 pozitivan na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Srednjobosanskom, Bosansko-podrinjskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 95.385 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 8.770 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH se oporavilo 5.090 pacijenata, u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 197 pacijenata. Trenutno su aktivna 3.452 slučaja-oboljelih od COVID-19.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 10 smrtnih ishoda. U pitanju su četiri osobe iz Sarajeva, te po jedna osoba iz Gračanice, Kaknja, Maglaja, Mostara, Olova i Jajca.

Također, Zavodu je naknadno prijavljeno još 7 smrtnih ishoda. U pitanju su pacijenti koji su preminuli u periodu 06.08.-09.08.2020. godine. Sa današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 228, od toga 145 osoba je muškog i 83 ženskog spola.

RS: 47 novih slučajeva, pet smrtnih

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 388 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 47 osoba u Republici Srpskoj.

Radi se o 24 muških i 23 ženske osobe, od kojih je devet mlađe, 31 srednje i sedam osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 13 je iz Bijeljine, po sedam iz Banjaluke i Gradiške, šest iz Kozarske Dubice, tri iz Mrkonjić Grada, po dvije iz Prnjavora, Foče i Čelinca, po jedna iz Donjeg Žabara, Kneževa, Kotor Varoša, Laktaša i Rudog.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je pet smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona.

Radi se o tri muškarca i dvije žene starije životne dobi iz Pala (tri osobe), Kozarske Dubice i Modriče.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 5.694 slučajeva virusa korona, a preminule su ukupno 204 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

Podsjetnik na naredbe

Naredbom koja je na snazi obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Neophodno se pridržavati mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Ljudi svih starosnih dobi mogu se zaraziti koronavirusom. Budite odgovorni, slijedite savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad