Koliko ulažemo u sigurnost, toliko smo ozbiljni

Vijesti 11. aug 202016:28 > 19:03
N1

Hoće li se svojevrsni optimizam iz Bihaća tokom posjete državnog ministra sigurnosti 'preliti' i na potrebno zapošljavanje policijskih službenika u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine. Za kvalitetan nadzor granice potrebna je i dodatna savremenija oprema. Koliko ulažemo u sigurnost, toliko smo ozbiljni - smatra struka.

Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine nedostaje hiljadu i stotinu policajaca. Procjene su to i upozorenja koja dugo stižu iz ove institucije. No, znatno duže, tvrde, nema izmjena Pravilnika starog 20 godina koji je predvidio određen broj policijskih službenika. Broj koji je u vremenu migrantske krize broj manji od potrebnog.

VEZANE VIJESTI

“Mi smo uspjeli angažmanom i suradnjom sa Evropskim povjerenstvom dobiti donaciju za tehničko opremanje u iznosu od 6,5 miliona konvertibilnih maraka i dodatnih 2,5 miliona KM za obučavanje naredne klase policijskih službenika. Obuka bi trebala početi kada Vijeće ministara BiH donese provedbene akte. Dakle, imamo situaciju da je Granična policija osigurala sredstva kada već država za to nije bila u mogućnosti, ali sa tim sredstvima ne možemo raspolagati jer Vijeće ministara nije donijelo provedbene akte na temelju kojih bi sredstva bila operativna”, naveo je Svevlad Hofman, savjetik direktora Granične policije BiH.

Značajan dio opreme koju posjeduju zapravo je donacija. Termovizijske kamere, dronovi, skeneri… No, za efikasnost je potrebno više i sofisticiranije.

“U svakom slučaju trebalo bi nam dodatnih dronova daleko većeg kapaciteta. Ove koje imamo su dronovi relativno malog dosega. Međutim, situacija iziskuje nabavku savremenijih dronova – oni koji se mogu znato duže zadržavati u zraku i onih koji mogu snimatu noću. Uvijek dobijamo odgovor da je proračun BiH u tom pogledu limitiran. Isticanjem takvih poruka teško je očekivati da se Vijeću ministara BiH predloži nabavka jednog helikoptera koji bi doista bio neophodan za efikasan rad i nadzor naše granice”, istaknuo je Hofman.

Ministar bezbjednosti Selmo Cikotić najavljuje sastanak sa čelnikom Granične policije. Biće to prilika za razgovor o primjedbama na njihov rad, ali i potrebama.

“Kada je u pitanju povećanje broja graničnih policajaca – inicijativa je već formirana. Dobili smo određena obećanja da će Evropska unija pomoći u tehničkom i tehnološkom opremanju i osposobljavanju naših institucija koje su odgovorne za kontrolu državne granice. Međutim, ja sam uvijek sklon da se oslanjam na domaće kapacitete. Smatram da imamo puno kapaciteta unutar BiH na više nivoa njenog uređenja”, kazao je Cikotić.

Kvalitetna oprema je neophodna, a govori o ozbiljnosti institucije i države, stava je Nedžad Korajlić, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA.

“Nedostatak ljudstva se može dobrim dijelom nadoknaditi savremenom tehničkom opremom. Moramo se ozbiljno zapitati zašto oni koji odlučuju oko tih stvari nemaju više razuma i senzibiliteta. Vjerujem da su to ljudi sa dovoljnim koefincijentom inteligencije da znaju šta to znači. Međutim, imam osjećaj da je njima važnije sve drugo nego naša opša sigurnost – bez obzira koji je entitet i nivo vlasti”, rekao je Korajlić.

Struka smatra da je loše kreiranje sigurnosnog ambijenta nedopustivo, posebno u vremenu migrantske krize i sve većih bezbjednosnih izazova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad