Ćorović-Kuburović: Covid-19 ostavlja posljedice na organe, pregledajte se

Vijesti 12. aug 202009:22 > 09:46
N1

Specijalista interne medicine dr. Jasmina Ćorović-Kuburović kazala je za N1 kako je Covid-19 ostavlja posljedice na organizam te je apelovala na sve one pacijente koje ga prebole, da nakon izolacije obavezno urade sistematski pregled.

Govoreći u Novom danu, kazala je kako je dobro što u BiH nema eksponencijalnog rasta broja oboljelih te što se radi veliki broj testiranja.

“Testiranje je postalo mnogo dostupnije, pacijenti koji imaju neke simptome mogu se javiti svom doktoru porodične medicine koji ih upućuje u Covid ambulantu na testiranje. Građani se dosta testiraju i u privatnoj praksi serološkim testovima”, kazala je Ćorović-Kuburović.

Objasnila je kako serološki test može pokazati da li je osoba trenutno zaražena ili je prebolovala virus.

“Porast IGM antitijela je zna da ste trenutno zaraženi, ako poraste IGG to govori da je pacijent prebolovao bolesti i stiče imunitet. To su dvije stvari koje vidimo iz seroloških testova, imamo ih tri vrste. Važno je znati da nijedan test nije idealan. PCR test odredi genetsko prisustvo virusa i on može biti lažno negativan jer se uzima na samom početku bolesti kada virusa nema dovoljno u organizmu ili u ćelijama koje su uzete za bris. Serološki test može da bude i lažno pozitivan i lažno negativan. Istraživanje je rađeno na ‘Johns Hopkinsu’ gdje je od 1.300 pacijenata svaki peti na PCR bio lažno negativan, a serološki tu možemo očekivati i lažno pozitivne testove zbog reakcije između virusa s drugim respiratornim virusima, reumatoloških oboljenja isl. Trudimo se da idemo na što specifičnije i senzitivnije testove”, kazala je Ćorović-Kuburović.

Istakla je kako korona virus napada prije svega pluća jer imaju najviše ćelija koje imaju najveći broj proteina AC2, a da su drugi po redu želudac i crijeva. Simptomi i liječenje se razlikuju u ovisnosti od toga koji je organ najviše napadnut.

Govoreći o periodu ozdravljenja, kazala je kako se sada čekao da prođe 10 dana simptoma i tri dan bez simptoma, nakon čega se pacijent otpušta iz izolacije, ali, upozorila je, to ne znači da je pacijent zdrav.

“To samo znači da niste toliko virulenti da ga možete prenijeti. Informacije koje dobijamo u posljednje vrijeme je da Covid ostavlja velike posljedice na veliki broj organa poput bubrega, jetre i srca. Dat ću vam za primjer jednog našeg pacijenta koji je zadnji put negativno testiran PCR 15.7. i dolazi jučer na ultrazvuk srca. Pacijent izgleda potpuno zdravo, 1985. godište, pacijent daje podatke da je bio Covid pozitivan, jedan dan je ležao na Podhrastovima. Dolazi da se pregleda jer mu je mama zdravstveni radnik pa je želio saznati kakvo mu je stanje. Radimo ultrazvuk i u toku tog pregleda ne primjećujete da se nešto ozbiljno dešava sa srčanim mišićem, ali nakon očitavanja snage srčanog mišića dobijate podatak da je Covid ostavio posljedice i da njegovo srce ne radi sasvim dobro. Apelujem pacijentima da kada izađete iz izolacije obavezno otiđete na jedan ozbiljan sistematski pregled”, rekla je Ćorović-Kuburović.

Istakla je kako strah nije saveznik Covida jer on, prema istraživanjima može smanjiti imunitet, ali da treba imati dozu straha i ozbiljnosti.

“Čuvajte se, držite socijalnu distancu, nosite maske, perite ruke i izvući ćemo se. Bosna ima snage za ovo”, poručila je Ćorović-Kuburović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad