SDP i Naša stranka izlaze skupa na izbore u Mostaru

Vijesti 12. aug 202011:10 > 11:35
N1

Predstavnici gradskih odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i Naše stranke u Mostaru potpisali su danas sporazum o zajedničkom izlasku na izbore u Mostaru 20. decembra pod nazivom koalicije "BH Blok".

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare povodom potpisivanja ovog sporazuma, u njemu su sadržani svi programski ciljevi i ono za šta će se kandidati ove dvije stranke boriti u Mostaru, a to je rješavanje životnih problema građana. Predviđeno je formiranje vijeća koje će se sastojati od po tri člana iz obje stranke, a koje formirati kolaciju i utvrdite kandidate. Pozvali su i ostale stranke, koje nisu bile na vlasti posljednjih 20 godina, da im se pridruže.

“Naša stranka dijeli ovaj optimizam. Svjesni smo ideoloških razlika, ali za ovaj cilj – historijski demokratski događaj koji će se desiti u Mostaru 20.12. pozivamo sve građane da učestvuju i nadamo se da će se priključiti svi ovakvom konceptu koji će osigirati funkcionalnu gradsku upravu, različite razvojne projekte, projekte koji se tiču svih građana Mostara bez obzira na vjeru, nacionalnost i ideiološki svjetonazor”, rekao je predsjednik GO Naše stranke Mostar Tarik Tanović.

VEZANE VIJESTI

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je kako mi je drago što su potpisali inicijalni sporazum sa SDP-om te da će njihovi timovi odmah krenuti u izradu detaljnog projekta.

“Isto radimo u Sarajevu. Ne želimo da građani glasaju za stranke već programe i ciljeve s jasnim rokovima. Ideološka stvar koja nas je zbližila je ta da ne vjerujemo u Mostar koji je bio do sada i izmjenama koje su sada nametnute. Vjerujemo u Mostar kao jedan grad u kome su građani prije svega građani, a tek onda ono što su po etničkoj nacionalnosti. Ovo je veliki dan za Mostar. Pozvao bih građane Mostara da razmisle ko su ljudi zbog kojih nisu imali izbore 12 godina i da ih posjetimo da ovi izbori nisu nikakav rezultat dogovora SDA i HDZ već je Strazbur presudio. Rješenje koje su namentuli je pokušaj da se izbjegne rješenje koji bi nametnuo Evropski sud a koje bi s građanske perspektive bilo puno bolje”, rekao je Kojović.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je kako je njihovo prisustvo danas više protoklarne prirode jer su se gradski odobri dvije stranke sami dogovorili za koaliciju.

“Bh. blok se želi takmičiti na izborima u cijelom Mostaru. Nemamo interes da pravimo kampanje i idemo na izbore kako bi bili i imali pod kontrolom jedan dio Mostara. Ova priča je otvorena i za sve one koji prihvataju ove principe osim za one koji su vlast više od dvije decenije i doveli Mostar i HNK na nivo na kojem je danas. Neke stranke se nisu prijavile na izbore, ali će biti uz nas i kroz projekte. Želimo jedinstven Mostaru kojem se svi Mostarci osjećaju ravnopravnim”, rekao je Nikšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad