U RS 97 novih slučajeva korona virusa, dvije osobe izgubile život

Vijesti 12. aug 202011:58 > 12:03
Ilustracija

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo RS, Univerzitetskom kliničkom centru RS i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 525 laboratorijskih uzoraka, a novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 94 osobe, javlja Anadolija.

“Nažalost, imamo i dva smrtna ishoda, jednu osobu muškog i jednu osobu ženskog pola, srednje i starije životne dobi, iz Banjaluke i s Pala”, izjavio je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prema mjestu prebivališta, 21 osoba je iz Banjaluke, osam iz Doboja, Mrkonjić Grada sedam, Pala pet, Dervente, Foče i Šamca su po četiri, a ostale opštine imaju manje novootkrivenih slučajeva. 

VEZANE VIJESTI

Ukupan broj hospitalizovanih je 269, u Univerzitetsko kliničkom centru RS 73, a u opštim bolnicama 196, a 16 osoba je na respiratoru.

“U skladu s navedenim podacima mi i dalje imamo pogoršanje epidemiološke situacije, brojevi pokazuju da je sve veći broj mlađih osoba araženo koronavirusom i u skladu s trenutnim podacima oni počinju da pokazuju srednje tešku i tešku kliničku sliku”, kazao je Zeljković i dodao da je vidljiv trend rasta broja oboljelih, ali da ne odskače od kontinuiteta u proteklim sedmicama.

Oporavljeno je 3.350 osoba, što je oko 58 odsto, a aktivno je 2.932 slučajeva.

Institut za javno zdravstvo RS od danas je snizio cijenu komercijalnog testiranja na pristustvo koronavirusa na 150 KM, a priroritet ostaje na definiciji slučaja odnosno na nekomercijalnom testiranju. Do danas je PCR test u Institutu koštao 200 KM.

“Institut će u toku sedmice vršiti analizu epidemiološke situacije u skladu s preporučenim mjerama i aktivnostima u pravcu početka školske godine. Danas je planiran sastanak s Ministarstvom prosvjete i kulture RS radi definisanja jasnih mjera, odnosno preporuka za početak nove školske godine, u kom pravcu će se ići i s kojim scenarijom. Postoji više opcija za početak školske godine, ali u toku sedmice biće definisani parametri”, kazao je on.

Apelovao je na građane da budu svjesni koliko je bitno pridržavanje mjera.

“Sama Svjetska zdravstvena organizacija, ali i SAD su radile procjenu koliko će značaja imati korišćenje maski u smislu toga da će prepoloviti broj smrtnih slučajeva u SAD osoba koje imaju COVID-19”, dodao je Zeljković.

Odgovarajući na pitanja novinara o vakcini registrovanoj u Ruskoj Federaciji Zeljković je rekao da su neophodni dodatni podaci u smislu koja su vršena testiranja, koju dokumentaciju vakcina posjeduje i koje sve standarde, sistem kvaliteta ispunjava.

“Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine dužna je da uradi procjenu kvaliteta svakog medicinskog proizvoda, lijeka, pošto vakcine spadaju u visokorizične lijekove, neophodno je da oni urade procjenu u smislu da li vakcina ispunjava sve standarde koji se zahtjevaju u našoj zemlji. U skladu sa tim očekujemo više informacija o samoj ruskoj vakcini da bi mogli zauzeti određen stav”, rekao je Zeljković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad