Nikšić: Ne pristajemo na politiku SDA dovođenja pred svršen čin

Vijesti 12. aug 202011:49 > 12:08
N1

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je odgovarajući na komentare kako zajedničkim izlaskom na izbore sa Našom strankom i drugima u Mostaru pomaže Draganu Čoviću, kako su navikli na takve priče koje traju od 2018. godine. Poručio je kako "ne pristaju na politiku SDA dovođenja pred svršen čin gdje kreiraju loše sporazume i za one koje ih ne prihvate kažu da su protiv Mostara ili BiH".

“Kada smo 2018. godine govorili da ćemo imati tri kandidata ljevice za Predsjedništvo, kazali su da pomažemo Dodiku, kada smo kandidovali Bećirovića kazali su da pomažemo Čoviću. Dodik je pobijedio, mi nismo imali kandidata za RS, a Denisa su pokrali i izabran je Šefik Džaferović. Da je bilo onako kako su htjeli birači danas bi neuporedivo manje bilo oštrica HDZ-a jer bi bilo jasna situacija da su građani FBiH izabrali dva člana Predsjedništva, a ne ko šta je birao. Ne pristajemo na politku SDA dovođenja pred svršen čin. Oni izaberu kadrove, naprave katastrofalne sporazume i ako nećete da pristanete na taj sporazum onda ste protiv Mostara ili BiH”, rekao je Nikšić.

Naglasio je kako imaju svoj put koji je jasan i precizan i da su htjeli biti s njima vlada bi bila na čekanju, a oni bi sjedili u foteljama i imali ugodnu poziciju.

“Mediji bi nas hvalili da smo pristali da igramo onako kako Bakir Izetbegović i SDA upravlja i kontroliše. Nema nikakve potrebe da se pravdamo, građani će imati priliku da biraju. Nama su protivnici vladajuće stranke nacionalne orijentacije koje su nas dovele na ovo. Priča o tome kako su jedni dobri, a drugi loši – što su onda stalno zajedno i jedni i drugi”, rekao je Nikšić.

VEZANE VIJESTI

Govoreći o podatku da se na izbore za Mostar prijavilo 40 stranaka, kazao je kako su tu nezavisni kandidati koji dobiju jedan ili dva glasa te stranke za koje se ne zna ni gdje im je sjedište, a nakon toga ide trgovina s njima da se dobije mjesto u gradskim odborima ili posmatrača.

“Upravo je sva ona priča o izmjeni Izbornog zakona da imamo elektronsko glasanje kojim će se skenirati glasački listići da ne dođe do zloupotrebe i onda pada u vodu sva priča o članovima biračkih odbora i posmatrača ili da nakon glasanja ubacuju listiće u kutije. Mi se ne bavimo time, mogli smo ići odvojeno i da imamo dva mjesta u biračkim odborima, ali smo se opredijelili da idemo zajedno”, rekao je Nikšić.

Govoreći o Centralnoj izbornoj komisiji, kazao je kako su on i Predrag Kojović dali podršku promjeni sastava Centralne izborne komisije jer je bilo primijetno koliko se pojedine stranke favorizuju, a kako je negativan odnos pojedinih članova bio prema SDP-u.

“Vladajuće političke partije koje su do sada imale utjecaj na CIK panično djeluju. Vrlo je važno da i ovaj današnji sporazum i ono što imamou formi Četvorke u Sarajevu i što ćemo raditi sa svim opizicionim partijama u cijeloj BiH, potruditi se da sljedeći izborni proces učinimo što moguće više poštenijim i transparentinijim, da bude do glasača, a ne brojača”, rekao je Nikšić.

Istakao je kako se nada da je ovo zadnji izborni proces u kojem će više računa polagati na to kako da zaustave krađu na izbornim mjestima umjesto da to bude festival demokratije.

Pozvao je građane da pročitaju programe stranaka i vide šta je ko do sada radio i koliko je spreman da održi obećanje te da se na taj način opredijele za koga će glasati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad