BH blok: Lokalni izbori su borba za jedinstven Mostar

Vijesti 12. aug 202015:44 > 19:29
N1

Naša stranka i SDP zajedno u Mostaru. BH blok nastavlja saradnju u gradovima Bosne i Hercegovine. Nakon Sarajeva, potpisali su i mostarski sporazum. Zajednička ideja, principi i programi za jedan grad, bez nacionalnih podjela i tenzija.

U Našoj stranci i SDP-u kažu svjesni su različitih svjetonazora, politika i programa, no u jednom dijele mišljenje – lokalni izbori su borba za jedinstven Mostar.

“Mi ne vjerujemo u Mostar kakav je bio dosad i Mostar kakav je oktroisan izbornim pricipima ili izmjenama. Mi vjerujemo u Mostar koji je jedan grad, grad u kojem su sve etničke grupe uvijek živjele, ali grad u kojem su građani prije svega građani, a tek onda ono što su po etničkoj pripadnosti”, kazao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

VEZANE VIJESTI

 “Mi nemamo nikakav interes da pravimo kampanje i da idemo na izbore kako bi imali pod kontrolom jedan dio Mostara, želimo se takmičiti u cijelom Mostaru. Svakako da je ova priča otvorena za sve one koji prihvataju ove principe, osim za one koji su vlast u Mostaru i koji su Mostar i Hercegovačko-neretvanski kanton doveli na nivo na kojem se nalaze danas”, istakao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Zajednički cilj je, ističu, raditi na rješavanju problema građana Mostara, kojih se godinama unazad prilično nagomilalo. Za lokalne izbore u Mostaru dosad se prijavilo oko 40 političkih opcija, veliki broj njih nepoznat. U SDP-u tvrde da je to jasan put ka netransparentosti izbornog procesa.

“Svi znamo koje su moguće zloupotrebe i kako se to radi, prijavite nekakve nezavisne kandidate koji dobiju jedan ili dva glasa na izborima, prijavite neke političke stranke koje niko ne zna gdje su, imaju li sjedište, ne mogu sastaviti liste i onda platite njima da dobiju mjesto posmatrača”, dodao je Nikšić.

Rješenje za ovaj problem bi bilo elektronsko glasanje, što ove godine nije opcija. U ovim strankama tvrde da izbori u Mostaru nisu proizvod dogovora SDA i HDZ-a, nego upornosti i inicijative Irme Baralija.

“Pa imajući u vidu kakva se izmjena izbornog zakona potpisala i kakav se model statuta nudi od strane SDA i HDZ i da ima šanse da im to prođe, jako mi je teško jer se ja za to nisam borila, ali najvažnija stvar je da će se izbori održati u ovom gradu 20. decembra i da će svi moći birati kakav grad zapravo žele”, kazala je Irma Baralija, Naša stranka. 

Nasuprot BH bloku su probošnjačke stranke. Krajem sedmice očekuje se sastanak predstavnika SDA, SBB-a i DF-a, stranaka koje će se, zasada neslužbeno, zajednički predstaviti na izborima ovom gradu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad