Ljetni val korona virusa se nastavlja

Vijesti 12. aug 202016:28 > 19:31
N1

Još šest osoba u Bosni i Hercegovini preminulo je od posljedica COVID-19. 254 osobe su novozaražene. Ono što je utješno povećava se brojka oporavljenih bliži se devet hijada osoba.

Situacija u Kantonu Sarajevo – znatno bolja. Infekcija korona virusom, u protekla 24 sata registrovana je kod 32 osobe. Situacija se održala pod kontrolom, poručili su iz Kriznog štaba, iz razloga što najveći broj zaraženih pripada porodičnim klasterima. Od korona virusa danas nisu pošteđeni građani brojnih drugih kantona. Njih više od 120.

“Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Srednjobosanskom, Bosansko-podrinjskom, Posavskom”, kazali su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Starija žena preminula je, između ostalog, i zbog zdravstvenih komplikacija izazvanih infekcijom korona virusa. Bila je korisnica Doma za stare u Goraždu, gdje je još neki dan prisustvo virusa potvrđeno kod 25 štićenika i nekolicine uposlenika. Pogoršanje epidemiološke situacije bilježi se u cijelom kantonu.

VEZANE VIJESTI

 “Zaista djeluje iscrpljujuće ne samo za uposlenike Zavoda nego i za domove zdravlja, Bolnicu i mobilne timove. Zaista imamo sve više i mlađih osoba koje razviju komplikacije a poseban nam je problem vezano za Dom za stara i iznemogla lica jer su oni jedno vrijeme radili karantenski gdje su im smjene bile po 14 dana međutim, nažalost, desilo se da sada imamo gore najveći klaster”, kazala je Medina Bičo, Zavod za javno zdravstvo BPK.

Komplikuje se i situaciju u Tuzlanskom kantonu. Uz rast novooboljelih, proteklih dana, povećan je i broj smrtnih slučajeva.

“Čini mi se da smo jučer imali osam smrtnih slučajeva, što je najveći broj od kada se dešava COVID 19, razlog tome svakako jeste što se uglavnom radi o osobama starije životne dobi i mahom su to osobe koje imaju različite komorbiditete. U jednom periodu to su bile uglavnom osobe koje su bolovale od visokog krvnog pritiska sada su to već osobe koje imaju šećernu bolest ili kombinacije ta dva oboljenja pored i nekih drugih pratećih oboljenja”, kaala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Šta nakon korone? Ostavlja li kod pojedinih koji su prebolovali zdravstvene posljedice? Govoreći u programu N1 specijalistica interne medicine Jasmina Ćorović-Kuburović, navodi primjer 35-godišnjeg mladića, koji je bio zaražen korona virusom.

“Radimo ultrazvuk i u toku tog pregleda ne primjećujete da se nešto ozbiljno dešava sa srčanim mišićem, ali nakon očitavanja snage srčanog mišića dobijate podatak da je Covid ostavio posljedice i da njegovo srce ne radi sasvim dobro. Apelujem pacijentima da kada izađete iz izolacije obavezno otiđete na jedan ozbiljan sistematski pregled”, kazala je Jasmina Ćorović-Kuburović, specijalistica interne medicine.

Od gotovo 15 hiljada osoba zaraženih u BiH od početka pandemije, više od osam hiljada i 800 se oporavilo. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad