Ruska vakcina – ogroman skepticizam međunarodne zajednice i struke

Vijesti 12. aug 202016:44 > 19:36
N1

Rusija je u utorak postala prva zemlja svijeta koja je registrovala vakcinu protiv korona virusa i proglasila je spremnom za uporabu, uprkos skepticizmu međunarodne zajednice, ali i velikog dijela stručne javnosti. Istraživanje javnog mnijenja pokazuje da 39 posto građana BiH ne želi biti vakcinisano čak i kada bude dostupna provjerena vakcina protiv korona virusa.

Vakcinisati se ili ne? Glavno je pitanje koje od jučer vlada Rusijom, Brazilom i bliskoistočnim zemljama gdje bi se po najavama tek trebala izvršiti treća faza testiranja ruske vakcine što je i razlog ogromnog skepticizma međunarodne zajednice, ali i struke

“Možda ona jeste sigurna, možda njihovi naučnici to znaju. Međutim, nema papira, nema dokumenata, nema protokola, nema ništa – tako da postoji jedna ogromna rezerva prema toj vakcini”, kazao je imunolog Jasenko Karamehić.

Skeptični su i bh. građani. Politička igra, pare i moć, ekonomska prevlast samo su neki od odgovora.

VEZANE VIJESTI

 Evo šta su nam kazali građani Mostara.
“Iz kojeg razloga ne vjerujem? Zato što svi trube da je nešto nepoznato, te primjese ovoga, te primjese onoga. Niko nije imao živ vakcinu, sad odjednom se vakcina neka pojavila”.
“Sada nekome ruska vakcina nije dobra, a nekome američka dobra. Znači u pitanju su samo pare, ko će prije zaradit I ko će napraviti kontrolu nad ovom bolešću.”
“Ja opet kažem sve se desi jednom prvi put, ako su Rusi otišli prvi u vasionu, pa prvi poslali čovjeka gore, može biti da su i to izmislili, iako ne mogu ja o tome stručno pričati,”

S druge strane, građani Banjaluke kažu:
“Vjerujem da medicina napreduje i da bi trebalo da u nekom narednom periodu da da odgovor na ovu problematiku što se tiče COVID-19. Ako se pojavi neka adekvatna, svakako ću razmisliti da i ja budem jedna od tih koja će da primi tu vakcinu”.
“Vakcinaciju i te stvari treba poštovati, najgore su hrabrosti neznalica.”

Građani glavnog grada su malo skeptični:
“Nisam sigurna u te informacije o vakcinama, isto ko što sad kažu da nije virus nego je bakterija. Talijani su otkrili da se liječi aspirinom i paracetamolom, tako da filuju nas tim informacijama. Ne bih se vakcinisala bez 100 posto da sam sigurna”.
“Ne bih. (N1 : Zbog čega) Nešto ne vjerujem, ne znam šta bi mi se desilo.”
“Ne bih dok ne bi bila ovjerena za to od strane zdravstvenih instuticija, a to je Svjetska zdravstvena organizacija.”

Za razliku od građana EU, istraživanja javnog mnijenja u BiH pokazuju kako čak 39 posto građana BiH i onog momenta kada bude dostupna vakcina neće htjeti da pristupi vakcinisanju s obzirom na to da ne vjeruju u moć koje vakcine imaju. 

Moguće nuspojave, upitna učinkovitost i generalno nevjerovanje da korona postoji, razlozi su koje navode.

“S druge strane trećina građana bi se vjerovatno ili sigurno vakcinisala protiv koronavirusa, možemo reći da bi se svaki treći punoljetni građanin vakcinisao i ono što bih još naglasio jeste da 29 posto ili trećina populacije što nam govori o tome da još uvijek vlada određena nesigurnost, odnosno građani ne mogu da donesu tu odluku”, kazao je Haris Šabanović, kompanija Valcon.

Rusi su najavili proizvodnju i distribuciju vakcine, a među zainteresiranim zemljama zasada nema BiH. Iz Federalnog ministarstva zdravstva za N1 ističu – nismo kontaktirali nikoga od ruskih proizvođača, slijedimo politiku Evropske unije i glas struke koji očekuju i u Republici Srpskoj

“Nama su neophodni dodatni podaci u smislu toga koja su vršena testiranja, koju dokumentaciju ta vakcina posjeduje, odnosno koje sve standarde i sistem kvaliteta ispunjava”, pojasnio je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS. 

Zeljković dodaje: procjenu svega treba izvršiti Agencija za lijekove u BiH, kao i svakog lijeka, a naročito vakcine jer ona spada u visokorizične lijekove. U Ministarstvu civilnih poslova BiH očekuju zvanične informacije na globalnom nivou o proizvođačima vakcine dostupne na tržištu za korona virus. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad