Stekli se uslovi za štampanje glasačkih listića

Vijesti 12. aug 202017:53 > 19:26
N1

Kao nedopuštena odbačena je žalba grupe ponuđača iz Banjaluke i Sarajeva predvođenih firmom “Atlantik” na odluku Centralne izborne komisije BiH o izboru ponuđača za štampanje glasačkih listića. Odluka je to Kancelarije za razmatranje žalbi BiH. Iz Centralne izborne komisije za N1 kažu – da su se sada stekli uslovi za skoro potpisivanje ugovora sa firmom "Unioninvest plastika" iz Sarajeva.

Žalba grupacije firmi predvođenih Atlantikom BB iz Banjaluke nedopuštena je zbog proceduralne greške. Punomoć za podnošenje žalbe advokatu dala je samo ovo grafičko-izdavačko preduzeće, ali ne i druge dvije firme iz Sarajeva – kažu iz institucije u kojoj su razmatrali žalbu.

“Ovu procesnu pretpostavku trebalo je da zapazi i Centralno izborno povjerenstvo. Naime, ugovorno tijelo je to koje prvo posmatra da li su ispunjene sve procesne pretpostavke vezane za određenu žalbu – da li je ona dopuštena ili kao u ovom slučaju da li je izjavljena od ovlaštene osobe ili ne i da li je blagovremena. Neko to nije do sada uvidio? Pa da, ali evo uvidjeli smo mi. Naš zaključak je konačan i ovršan, ne postoji mogućnost dalje žalbe. Postoji eventualno mogućnost da žalitelji ako budu nezadovoljni izjave tužbu kojom pokreću upravni spor pred Sudom BiH sa eventualnom mogućnošću da se odgodi izvršenje”, kazala je Željka Klobučar, predsjedavajuća Kancelarije za razmatranje žalbi BiH.

VEZANE VIJESTI

 Ovakvom odlukom sve je spremno za potpisivanje ugovora sa Unioninvestplastikom iz Sarajeva, te procesom nabavke papira i štampanja glasačkih listića kaže za N1 predsjednik Cetralne izborne komisije. Inače, ova štamparija je od kraja 2000. godine članica MIMS grupacije.

“Mi sada i što je nama najvažnije prateći rokove Sredšnjeg izbornog povjerenstva ulazimo u nastavak procedure postupka tiskanja i pakiranja glasačkih listića. Sada ćemo uputiti zahtjev za mišljenje Pravobraniteljstvu i kada dobijemo to mišljenje zaključićemo ugovor i krenućemo u realizaciju”, izjavio je Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Posao štampanja glasačkih listića prema okvirnom sporazumu vrijediće nešto više od 800 hiljada maraka.

“Ne vidim više nijedan razlog osim epidemiološkog – zdravstvenog koji bi mogao dovesti u pitanje održavanje izbora. S druge strane, ko to ima pravo da onemogući građane BiH da koriste aktivno i pasivno biračko pravo koje je garantovano Ustavom, Izbornim zakonom BiH, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Paktom o građanskim i političkim pravima. Ja mislim da bi to bilo dno neodgovornog ponašanja dijela političkih struktura u Bosni i Hercegovini”, kazao je Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije BiH.

Inače, Centralna izborna komisija BiH pozvala je sve osobe da izvrše uvid u izvod iz Privremenog biračkog spiska u svojoj opštini ili gradu, te da prijave informaciju o eventualnom postojanju podataka o umrlim osobama u evidenciji. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad