Čolić za N1: Kako će se Covid 19 ponašati sa ostalim virusima

Vijesti 12. aug 202018:02 > 18:18
N1

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić, za N1 je kazala, da danas u ovom kantonu je manje jedan posto zaraženih u odnosu na jučerašnji dan.

“Podaci nisu ohrabrujući, jučer smo imali osam smrtnih slučajeva što je najveći broj od kada se dešava Covid 19. Uglavnom se radi o osobama starije životne dobi i mahom su to osobe koje imaju različite komorbiditete”, istaknula je.

VEZANE VIJESTI

Govoreći o opremljenosti medicinskom opremom u ovom kantonu, rekla je da su u svakodnevnoj komunikaciji sa v.d. direktorom UKC Tuzla i u potrazi za novim količinama zaštitne opreme.

“Činjenica je da je Vlada Tuzlanskog kantona naložila Zavodu zdravstvenog osiguranja da oslobodi sredstva tekuće rezerve, jedan dio u cilju nabavke zaštitne opreme. Znamo koliko dugo traju procedure javne nabavke. Koliko su dobre u ovim situacijama ili nisu, neka, ipak, ekonomska struka kaže, ali jeste činjenica i mislim da će biti to jedan od hroničnih problema koji će pratiti Covid 19 koji je sam po sebi problematičan”, naglasila je Čolić.

Na pitanje, da li se boji kolapsa zdravstvenog sistema, odgovorila je “za sada – ne, ali bojim se jeseni”.

“Kod nas tradicionalno u jesen i zimu imamo i pojavu drugih respiratornih oboljenja i svih ostalih mogućih vrsta gripa. Od H1N1, svinjske gripe, i svega onoga što smo imali u proteklom periodu. Jako teško će biti izvršiti idifiniciranje jednog stanja od drugog. Kako će se korona virus ponašati u kontaktu sa ostalim virusima? Da li će tu doći do kakvih mutacija? U tom smislu se bojim svega onoga što jesen nosi”, rekla je Čolić.

Posebno, skrenula je pažnju, zdravstveni radnici su iscrpljeni, istrošeni i umorni.

“Kako ćemo se nositi sa tim, ostaje nam da se vidi”, zaključila je ministrica Čolić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad