Dr. Drljević: Nikada ne bih primio vakcinu testiranu na tako malom broju ljudi

Vijesti 13. aug 202012:09 > 12:19
N1

Predsjednik Ljekarske komore FBiH prim. dr. Harun Drljević je danas u emisiji Newsroom na N1 govorio o trenutnom stanju sa borbom protiv korona virusa, pronalasku vakcine u Rusiji te mjerama i preporukama koje su trenutno na snazi u BiH.

“Gledano sve u svemu mislim da možemo biti zadovoljni. U prvom momentu smo imali jedu represiju sa policijskim satom, sada imamo popuštanje. Mislim da zdravstveni sistem još odolijeva ovim izazovima. Ono što treba uraditi u ovakvim situacijama kada nikad nije dovoljno ljudi, jeste da morate imati dobru sinhronizaciju. Sve u svemu, ne možemo biti nezadovoljni”, kazao je Drljević na početku gostovanja.

Kao najveći problem borbe protiv korona virusa navodi – organizaciju.

Najveći problem je ogrganizacija. U svijetu sve naredbe i odluke kreću iz jednog centra. Kod nas imate dva entiteta i deset kantona, to korona ne poznaje. Fali ministarstvo zdravlja na nivou države. Pojedini kantoni su dobro organizovani, ali postoji problem komunikacija među zdravstvenim ustanovama, kao i ljudi“, pojasnio je.

Dodao je da se po svaku cijenu Ljekarska komora FBiH mora zaštititi od političkih utjecaja.

“Bitno je da se Ljekarska komora zaštiti od bilo kakvih političkih utjecaja. U junu je bio brutalan pokušaj da se održi sila na skupu i da određeni ljudi zauzmu piozicije u Federalnoj komori. Šest drugih komora je to odbilo. Ulazak politike u komoru znači trenutnu smrt komore. Mora sačuvati svoju neovisnost i svrhu zbog koje postoji”.

Kako organizovati izbore?

Život zbog korone ne može zamrijeti, osnovne funkcije svake države moraju funkcionisati. Privreda i ekonomija trpe. Kad su izbori u pitanju, vjerovatno se naši krizni štabovi spremaju donijeti preporuke koje će značiti smanjenje rizika od zaraze unutar izbornog procesa. Preporuka je trenutno da se bilo kakvo okupljanje, koje može da se odgodi – odgoditi. Rizik postoji svaki dan, u autobusu, kafiću, dokle god postoje ovako labave mjere koje su na snazi“, kazao je Drljević u Newsroomu na N1.

Kada je riječ o ruskoj vakcini, ističe da ne bi primio “vakcinu koja je testirana na tako malom broju ljudi”.

Ne kažem da ruska vakcina ne valja, ali nikada ne bih primio vakcinu koja je testirana na tako malom broju ljudi, urađenoj u tako kratkom vremenu. To je preparatni lijek, mora se uraditi višestruko testiranje različitih uzrasta građana, onda se kroz vremensku instancu vidi kakva je učinkovitost, sigurnost. U protivnom, posljedice mogu biti katastrofalne. Moj stav je da se okrenemo prema standardima EMA-a, nego ovome što nudi naša agencija za lijekove“.

Još je građane zamolio za strpljenje jer, kako kaže, vakcina će sigurno doći.

Molim građane da se naoružaju strpljenjem, vakcina će sigurno doći. Armija velikih umova radi na pronalasku. Agencija u BiH ako odobri ovu vakcinu, onda će panika učiniti ostalo. Bojim se tog scenarija. Mislim da se ispod godine, godine i pol ne može doći do vakcine. To je jako ozbiljan posao i ne smije se politizirati i koristiti da se dolijeva na haos koji svakako vlada“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad