Šta se desi kada prijavite nezakoniti rad policajca u Sarajevu

Vijesti 13. aug 202016:33 > 19:54
N1

U akciji Dar 1 uhapšen je još jedan policijski službenik, koji je sa ostalih 17 uhapšenih zbog korupcije, pradat u nadležnost kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Njih 17 osumnjičeno je za primanje dara ili drugog oblika koristi i za zloupotrebu položaja ili ovlasti, dok je osamnaesti policajac osumnjičen za krivična djela 'Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela' i 'Odavanje službene tajne'. Uhapšeni su ispitani u Tužilaštvu, koje bi do večeras trebalo odlučiti o daljnjim mjerama.

Dva mjeseca unazad, na raskrsnici u blizini sarajevske Alipašine džamije, policija zaustavlja sugrađanina Mirnesa Kovača. Razlog, naveli su, prolazak kroz crveno svjetlo. No, Kovač i danas tvrdi – kako to nije tačno. Semafor je sigalizirao žuto svjetlo. No, šok za Kovača je tek uslijedio. Priču je podijelio na Twitteru:

“Pitao sam ih ima li kakav snimak da i meni i njima bude jasno – jesam li ili nisam napravio prekršaj. Odgovorili su da nema. “Ok, nema problema, ali zašto ne nosite maske?” – upitao sam. “Eh, sada ćeš platiti kaznu i za pojas,” odgovorio mi je ovaj što nije nosio zaštitnu masku”.

Pismom se obratio policijskom komesaru. Trebala je uslijediti unutrašnja istraga. Kovač je dao iskaz. Ipak, nakon nekoliko sedmica – odgovor nadležnih je bio – pritužba se odbacuje, nema osnova.

VEZANE VIJESTI

 “Slagali su pred službenim organima da su nosili maske i da su se predstavili. Žalbe na odluku nema. Nemam drugih argumenata osim svojih riječi, ne znam kako će sud odlučiti. Nažalost, i mediji o ovim stvarima izbjegavaju pisati, jer se stvari na kraju svedu na onu: plati i šuti!”, navodi u drugom tvitu.

U prvoj polovini tekuće godine – građani, samo Kantona Sarajevo, podnijeli su 148 prijava protiv policijskih službenika. 31 prijava podnesena je na osnovu saznanja iz službe. Od 76 okončanih istraga, 27 je bilo bez dokaza, 20 neosnovanih. Brojke, bar ne u korist građana – nisu išle ni u prethodnim godinama.

Evo dijela statistike:
“U 2018. i 2019. godini broj žalbi na rad policijskih službenika u Kantonu Sarajevo iznosio je – 694. Od toga je okončano – 299. Osnovanih prijava bilo je 56. Neosnovanih čak 90. Dok bez dovoljno dokaza 94 žalbe.”

Što bi u praksi značilo da je prijava eventualnog nezakonitog, nepravilnog, neprofesionalnog rada i ponašanja policijskog službenika – borba s vjetrenjačama. Jer u većini slučajeva se svodi na vašu riječ, protiv njihove. Ima pak i onih koji tvrde kako nisu podmitili policajca, niti su im oni kada to tražili.

Pitali smo građane jesu li nekada pokušali podmititi policajca i evo šta su nam kazali.
“U mom slučaju nije pošto se bavim čime se bavim nisam imao tu bilo kakvih problema. (N1: Dakle policija dobro radi svoj posao?) Eh pa sada je to malo relativno što se nekih drugih stvari tiče.”
“Ne. Bože sačuvaj. (N1: Da li je bilo potrebe za tim?) Ne (N1: Da li biste to uradili?) Ne. (N1: Dakle vjerujete policiji?) Apsolutno.”

Jučerašnju akciju, početak obračuna s kolegama, mnogi nazivaju velikim iskorakom. Ogroman napor uložen je, kroz posebne istražne radnje, dugotrajno prikupljanje dokaza – kako bi se pred pravosudne institucije doveli oni za koje se sumnja da su – iskorištavala građane umjesto da ih štite.

“Mislim da treba početi i od sebe i na ovaj način treba ljudima vratiti povjerenje, to je ono najgore što se u ovom trenutku dešava u ovoj državi, da građani nemaju povjerenja ni u jednu instituciju”, kazao je Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova KS.

“Sindikat policije Kantona Sarajevo daje punu podršku Upravi policije i policijskom komesaru na sprovođenju ovakve akcije i suzbijanju korupcije u Upravi policije”, kazao je Sadik Ećo, Sindikat policije KS.

Ovakve situacije zasigurno bacaju sjenu na odgovorne, profesionalne, policijske službenike, koji su svakodnevno izloženi opasnostima prilikom obavljanja časne dužnosti. Samo u proteklih šest mjeseci, u Kantonu Sarajevo – desio se 21 napad na policajce. Uz upotrebu fizičke sile, u šest slučajeva napadači su nosili oruđa i druge predmete. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad