Džemić za N1: Pomama neznalica, ofanziva influensera i defanziva struke

Vijesti 13. aug 202017:52 > 18:17
N1

Upotrebljivost respiratora koje je uvela firma "Srebrna malina" i dalje je nepoznanica. Svoj izvještaj o spornim respiratorima dao je i Institut za mjeriteljstvo u Bosni i Hercegovini. Gdje i na koji način se oni mogu koristiti - pitali smo direktora Instituta Zijada Džemića.

Kako je kazao Džemić u razgovoru s Daliborom Mrdićem, Institut je u dva navrata raspolagao s dokumentacijom proizvođača o spornim respiratorima. 

”Mi smo u ovom slučaju raspolagali u dva navrata dokumentacijom od proizvođača. Mi u ovoj fazi gledamo samo dokumentaciju jer nema niko pravo da ono što proivođač kaže da osporava”, rekao je gost Dana uživo.

Ja bih preporučio da se svako bavi svojim poslom i da zaviri u svoju diplomu. Nemoguće je izdati cerifitkat o sistemu kvaliteta fabrike prije nego se izvrši tipsko odobravanje svih proizvoda u fabrici’‘, dodao je on.

Potom je pojasnio kako su razvrstani svi medicinski instrumenti i kojoj klasi pripadaju ventilatori.

”Svi medicinski instrumenti su razvrstani po klasama, od klase jedan do klase tri. Oni koji su klase tri se ugrađuju u čovjeka. Najkompleksniji uređaji su u klasi tri. Sljedeća grupa je 2B čije djelovanje može naštetiti zdravlju čovjeka. To samo govori da su to svi ventilatori za mehaničko disanje, spadaju u grupu 2B. Zato što oni kao takvi mogu biti rizični za pacijenta. Ta fabrika je tipski ispitala i sve to potvrdilo njemačko tijelo koje je izvršilo certifikaciju kvaliteta sistema i to je tačka na I na čitavu proceduru”, rekao je Džemić.

Prema njegovim riječima, Institut za mjeriteljstvo utvrđuje kvalitet instrumenata kroz dostavljenu dokumentaciju i nesporno je da se ovi respiratori mogu koristiti za sve ono što je potrebno covid pacijentima.

On je u razgovoru s Daliborom Mrdićem govorio i o ovlaštenim serviserima te opreme, te, kako je rekao ”pomami neznalica, ofanzivi influensera i defanzivi struke”, a kompletan razgovor pogledajte u video prilogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad