Kineska ambasada o 5G mreži: Nadamo se saradnji sa BiH

Vijesti 13. aug 202019:45 > 19:53
Ilustracija

Kineska ambasada u Bosni i Hercegovini odgovorila je na upit N1 u vezi sa uvođenjem 5G mreže u BiH. Pitali smo vode li se razgovori sa bh. vlastima/kompanijama o tome, te ima li to veze sa američko-kineskim odnosima, i mogu li se oni preslikati na BiH?

Iz Ambasade su kazali da se 5G mreža odnosi na globalni ekonomski razvoj, interese svih država na svijetu i napredak civilizacije čovječanstva.

“Sve države trebaju, na osnovu uzajamnog uvažavanja i povjerenja, pružati otvoren, pravedan, fer i nediskriminirajući ambijent saradnji na izgradnji 5G mreže, kako bi zajedno ugrabili veliku priliku za razvoj koju je donijela nova naučno-tehnološka revolucija, u cilju ostvarenja zajedničke pobjede i razvoja”, istakli su.

Smatraju da digitalizacija predstavlja važnu oblast razvoja u BiH.

“Dugi niz godina, kineske kompanije aktivno učestvuju u izgradnji te oblasti u BiH, doprinoseći njenom društveno-ekonomskom razvoju. Nadamo se da će dvije strane, pridržavajući se zlatnog principa ‘zajedničkih konsultacija, zajedničkih doprinosa, i ostvarivanja zajedničkih interesa’, nastaviti razvijati saradnju od obostrane koristi, kako bi se dao vjetar u leđa oživljavanju ekonomije i društvenom razvoju BiH”, kazali su iz Kineske ambasade u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad