Produžen pritvor Fikretu Abdiću

Vijesti 14. aug 202014:52 > 15:02
N1

Kantonalni sud u Bihaću donio je odluku da načelniku Općine Velika Kladuša Fikretu Abdiću produži pritvor za još dva mjeseca.

“Rješenjem Vrhovnog suda F BiH od 10.08.2020.godine, odbijen je kao neosnovan prijedlog branitelja osumnjičenog Abdić Fikreta za prenošenje mjesne nadležnosti na drugi stvarno nadležan sud na području drugog kantona, dok je Kantonalni sud u Bihaću dana 11.08.2020.godine donio rješenje kojim se osumnjičenom Abdić Fikretu produžava pritvora za dva mjeseca, u smislu člana 146. stav 1. tačka a), b), c) i d) ZKP F BiH”, saopćeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

VEZANE VIJESTI

Ističu da je rješenje doneseno bez održavanja ročišta, jer od 16.07.2020.godine, kada je održano ročište povodom prijedloga tužilaštva za produženje pritvora, tužilaštvo sudu nije dostavilo dopunu prijedloga za produženje pritvora, niti nove dokaze, a niti je odbrana osumnjičenog dostavila nove prigovore i dokaze kojima bi osporavala prijedlog tužilaštva za produženje mjere pritvora.

Podsjetimo, Abdić je uhapšen 18. juna u okviru akcije Federalne uprave policije kodnog naziava “Mreža”. Tada je uhapšeno još pet osoba. Akcija Mreža je rezultat višemjesečne istrage Tužilaštva USK, koja se vodi protiv sedam fizičkih i jedne pravne osobe, a čiji su akteri osumnjičeni za više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti. riječ je o krivičnim djelima koja su počinjena od 2016. godine do trenutka hapšenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad