Republika Srpska ide u nabavku medicinske opreme, samo ne zna na koji način

Vijesti 14. aug 202017:14 > 17:24
N1

S rastom epidemiološke krive raste i broj osoba sa težom kliničkom slikom. Zdravstvene ustanove svakodonevno šalju zahtjeve za nove količine zaštitne opreme. Iz budžeta RS za te namjene izdvojeno je 5 miliona, ali još se ne zna kojim postupkom će Fond zdravstvenog osiguranja vršiti nabavke. Podsjećamo SIPA je iz ove ustanove izuzela dokumentaciju o nabavci respiratora.

Tri smrtna slučaja zabilježena su u posljednja 24 časa, dvije osobe su starije životne dobi, jedna srednje. Novozaraženih je 107, a sa današnjim datumom hospitalizovanih 211 osoba u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj. Iz ovih ustanova svakodnevno u Institut za javno zdravstvo stižu zahtjevi za novim količinama zaštitne opreme.

“Mi na sve načine pokušavamo da reagujemo što brže da im dostavimo. Mi posjedujemo određenu količini ali i dobar dio je distribuiran zdravstvenim ustanovama. Različita je situacija u zdravstvenim ustanovama u zavisnosti od vrste opreme koja je u većoj ili manjoj količini zastupljena kod njih”, kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Iz budžeta će za kupovinu zaštitnih odjela, maski, rukavica, dezifikacionih sredstva i druge zaštitne opreme biti izdvojeno 15 miliona KM, odluka je entitetskog Kriznog štaba. Nabavke će se vršiti sukcesivno, u zavisnosti kada i koliko bude potrebno ali da u svakom trenutku ima dovoljno za naredna tri mjeseca, tvrdi premijer RS.

“U ovom momentu imamo dovoljno zaštitne opreme za najmanje naredna dva do tri mjeseca ali želimo zbog najava moguće jeseni pod znakom pitanja da ne dođemo u poziciju da ovu masku koja je na tržištu po nekoliko desetina feninga plaćamo po dvije marke, ne želimo da nam se to ponovi i zato smo krenuli na vrijeme, uradićemo sve po zakonu o javnim nabavkama i sve će biti transparentno bez ikakvih spekulacija”, izjavio je Radovan Višković, premijer RS.

Nabavku će vršiti Fond zdravstvenog osiguranja, no ne zna se na koji način, ali i oni tvrde da će biti po zakonu. Međutim, da li će biti raspisan tender ili će to biti pregovarački postupak, kao što je tokom marta rađeno sa firmom Medietik, kada je izvršena nabavka respiratora, po cijeni od 157.000 KM po komadu, direktor Fonda nema odgovor.

“Mislim da će ići, ne znam kako već se zovu da li otvoreni postupak ili pregovarački uz objavu ili već šta ne znam. Procjenjivaće se od date situacije, oni koji sumnjaju mogu dalje da podnose svoje sumnje organima koji su nadležni za to, a mi ćemo raditi onako kako smo radili i do sada u skladu sa zakonom”, kazao je Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS

Za nabavku ruske vakcine Višković kaže Republika Srpska je u pregovorima a ponuđen je i avans. Istovremeno u Institutu za javno zdravstvo i u Agenciji za lijekove još nisu upoznati sa specifikacijama te vakcine i da li se može uvesti, odnosno da li je po standardima Bosne i Hercegovine. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad