Gdje se u FBiH može uraditi PCR test na koronavirus koji od danas košta 140 KM

Vijesti 15. aug 202013:28 > 13:30
Shutterstock

Uslijed pogoršane epidemiološke situacije koja zahtijeva masovnija testiranja, kao i promjena cijena na tržištu predloženo je smanjenje cijene postupka testiranja, kao i cijene potrošnog materijala što je Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH i prihvatio te donio odluku o utvrđivanju nove cijene u iznosu od 140 KM koja se primjenjuje od danas.

PCR detekciju SARS-CoV-2 virusa mogu obavljati samo laboratoriji zdravstvenih ustanova koje je verificirao Federalno ministarstvo zdravstva. Za obavljanje predmetne djelatnosti Ministarstva do sada su verificirani klinički centri Sarajevo, Tuzla i Mostar, Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, Kantonalna bolnica Zenica, Opća bolnica Tešanj, Kantonalna bolnica “Dr Irfan Ljubijankić” te od nedavno i privatna Zdravstvena ustanova “Alea Dr Kandić” Sarajevo.

Osim toga, određeno je da se kao podrška javnom sektoru u Federaciji BiH, za obavljanje laboratorijske dijagnostike na COVID-19 može uključiti i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu-Laboratorij za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad