Održan mirni protest građana u Banjaluci: BiH nije siromašna već opljačkana

Vijesti 15. aug 202014:54 > 15:08
N1

U parku Mladen Stojanović u Banjaluci danas je održan mirni protest građana u organizaciji Platforme za progres. "Naša država nije siromašna već opljačkana", "Hoćemo elektronsko glasanje", "Izađi, izbori se", "Hoćemo ministarstvo dijaspore" i "Dosta je bilo šutnje", neke su od današnjih poruka.

Učesnici protesta su se pridržavali mjera koje je propisao Krizni štab RS, te su svi imali maske i držali rastojanje. Protest je uživo emitovan i na Facebook stranici Platforme za progres kako bi građani koji su željeli protestovati, a zbog mjera nisu mogli, ostavili svoje poruke.

Predsjednik ove stranke Mirsad Hadžikadić kazao je kako je ovo jedna od priprema za izbore, te da su osnovali i organizacije u RS-u, ali na malo drugačiji način.

“Organiziramo se u šest regija koje smo nazvali po rijekama, kao geografske cjeline. Mi prihvatamo organizaciju i uređenje države kako je u ustavu i po Dejtonu, ali pokušavamo napraviti regije koje prelaze entitetske i kantonalne linije kako bi se ljudi počeli integrisati i međusobno razgovarali o društvenim, ekonomskim i drugim problemima”, rekao je Hadžikadić.

Danas su poručili da imaju i svog kandidata za odbronika Skupštine Grada Banjaluka te da su osnovali Odbor regije Vrbas u koji su uključeni Bugojno, Jajce, Banjaluka, Prnjavor i Prijedor.

Ovo je šesti mirni protest Platforme za progres, a do sada su održani u Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Bihaću i Brčkom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad