Na izbornim plakatima i ovaj put će se smiješiti većinom dobro poznata lica

Vijesti 15. aug 202016:41 > 16:45
N1

Kako se izbori bliže, tako i stranke izlaze u javnost s imenima onih koji će se u novembru boriti za pozicije gradonačelnika, načelnika i vijećnika. Za sada bez većih iznenađenja. Sa izbornih plakata mogla bi nam se ponovo smiješiti dobro poznata lica.

Bez pretjeranih iznenađenja, i uglavnom s muškarcima u prvom planu, SDA bi na predstojećim izborima, među ostalim, trebali predstavljati: Ajnadžić u Centru, Koldžo u Novom Sarajevo, Prevljak možda umjesto Memića za Ilidžu – pitanje je da li će i konačnu podršku za Novi Grad dobiti Semir Efendić. Ako bude – protukandidat iz redova SBB-a, poznato je, biće mu Sanela Prašović Gadžo.

“Znam sve probleme, nedostatke, šta nedostaje građanima koij žive na području Općine Novi Grad i znam kako to riješiti”, kazala je Gadžo.

Četvorka će u Sarajevu nastupiti zajedno. No, SDP, NiP, Naša stranka i NBL – još ne izlaze s konkretnim imenima. Tek su mediji pisali kako bi Ajnadžiću u Općini Centar protukandidat mogao biti Srđan Mandić, ministar komunalne privrede iz nedavno smijenjene kantonalne Vlade. Gradonačelničku poziciju u Zenici SDA će pokušati povratiti s Nezirom Pivićem, a u Bihaću s doktorom Samirom Muminovićem. Još jedan doktor dobio je podršku SDA – u Tuzli. Riječ je o Vahidu Jusufoviću, direktoru UKC Tuzla, čiju kandidaturu je lično pozdravio premijer Novalić.

“Mislim jedna prirodna stvar, ja bih želio samo da se zahvalim stranci SDA i da kažem evo, gospodinu Enki Bijediću je li, htio bih da zahvalim, na izboru kandidata, vjerujte, ovaj, mislim, vjerujte znate šta radite, mislim, ova stranka zna šta radi”, kazao je Novalić.

SDP u Tuzli očekuje kao i do sada pobjedu, sa Jasminom Imamovićem. I dok u Sarajevu i Mostaru sarađuju s Našom strankom – ne i u Tuzli. Državna zastupnica Mirjana Marinković Lepić mogla bi tražiti podršku Tuzlaka na predstojećim izborima za gradonačelnicu. Saradnje nema ni u entitetu Republika Srpska, gdje SDP također nastupa sam.

“Naš cilj je ulazak u Skupštinu grada Banjaluka nakon 20 godina i vraćanje građanskog glasa u skupštinske klupe. Borimo se protiv stanja u Banjaluci, a ne protiv ljudi”, kazao je Mijatović.

U Banjaluci SNSD istrajava na Igoru Radojičiću, a nasuprot njemu je Draško Stanivuković, zajednički kandidat SDSa i PDPa. No, saradnja je pak zakazala u drugim mjestima. Dok će vrlo važnu utrku za SNSD, u Istočnom Sarajevu, predvoditi Ljubiša Ćosić, PDP i SDS još bez konkretnog dogovora. Na društvenim mrežama aktuelna je fotografija članove ove dvije stranke koja ukazuje na eventualni zajednički nastup i u ovoj Općini – no potvrde zvanične još nema.

“Mnogo je koalicionih partnera, neke druge navike rekao bih i stvari se dešavaju malo izražajnije nego je to bilo ranije od preleta, napuštanja stranaka, trgovine, sve je otprilike u igri”, rekao je Šarović.

Srebrenica je pak općina koja je ujedinila većinu stranaka u oba entiteta da podrže dva kandidata. Nakon dužeg odbijanja SDS je ipak odlučio dati zeleno svjetlo SNSD-ovom Mladenu Grujičiću. Alija Tabaković, član SDA, dobio je podršku niza stranaka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad