Enes Dedić, Srđan Kusovac i Srđan Golubović gosti Novog dana

Vijesti 15. aug 202019:36 > 19:42
N1

Gledajte regionalni "Novi dan" i u nedjelju od 9 do 11 sati. Sa aktuelnim pričama, iz studija u Sarajevu, zajedno smo u sva tri N1 centra, u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji - iz čijih glavnih gradova o najvažnijim događajima uživo izvještavaju naši reporteri.

Donosimo priču o preživljavanju najtežeg oblika Covida 19. Enes Dedić iz Feniksa u američkoj državi Arizona, jedan je od prvih pacijenata u svijetu koji se oporavio od korona virusa nakon terapije koja mu je spasila život. Borba sa koronom uslijedila je nakon povratka iz Bosne i Hercegovine, gdje je bio na sahrani svoje majke. Njegovo iskustvo s virusom prenijeli su brojni američki mediji. O tome kako je preživio respirator i ECMO aparat, govori za “Novi dan”.

Bićemo uživo i u Crnoj Gori, provjeriti ko i pod kojim uslovima boravi ovog ljeta na crnogorskom primorju, kakva je epidemiološka situacija u toj zemlji. Crna Gora u subotu, 15. avgusta promijenila je granična pravila a naš gost u nedjelju će biti Srđan Kusovac, savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore i član Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Da li su oni koji negiraju postojanje virusne opasnosti zapravo najuplašeniji bolesti? Čega se sve bojimo tokom pandemije? Kakvi strahovi se useljavaju u srca ispod kojih kuca još jedno? Šta bi bila psihijatrijska definicija “novog normalnog”? Ovo su samo neka od pitanja za psihijatra Milana Milića, koji će biti sa nama uživo iz Beograda.

Pred kakvim izazovima je obrazovni sistem tokom pandemije, da li je nastavni kadar spreman na sve što ih čeka od septembra? Kako “oživiti” online nastavu, kako virtuelni proces predavanja i učenja učiniti zanimljivim, kako olakšati djeci period prilagođavanja? Profesor geografije koji u svim okolnostima insistira na učenju uz osmijeh i igru a koga đaci u Sarajevu opisuju kao omiljenog i inovativnog – Vedran Zubić, biće sa nama.

Zbog složene epidemiološke situacije, 26. Sarajevo Film Festival od 14. do 21. avgusta biće održan u online formatu. U Open Air programu je i nagrađivani film “Otac”, reditelja Srdana Golubovića – koga ćemo ugostiti u “Novom danu”.

S vama od 9 sati je Ivana Erić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad