Da li će glavni grad BiH konačno dobiti Covid bolnicu

Vijesti 16. aug 202018:13 > 18:24
N1

Situacija sa uspostavom još jednog izolatorija, tačnije, covid bolnice u Sarajevu mogla bi biti jasnija već sutra kada je zakazan novi sastanak u vezi uspostave Covid bolnice, bivše garnizone ambulante - prostora u neposrednoj blizini Opšte bolnice u Sarajevu. Sastanku bi trebali prisustvovati nadležni iz ove zdravstvene ustanove, predstavnici kantonalne Vlade, kantonalnog Zavoda za izgradnju i UNDP-a.

Ljekarski timovi biće spremni kažu u sarajevskoj Opštoj bolnici čekajući dogovor i rekonstrukciju prostora nekadašnje garnizone ambulante. Kada će početi radovi – i u koliko faza, trebalo bi biti jasnije nakon sastanka. Primarna faza do prijema prvih pacijenata mogla bi potrajati mjesec ili mjesec i po.

“Objekat je napravljen po epidemiološkim i infektološkim principima kao što su pravljeni i svi drugi vojni objekti. Tu neće biti nekih ogromnih investicija i preinaka. Mi očekujemo da to bude što prije. Naša želja bi bila da to što prije i pravno pređe u posjed Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš””, rekao je dr. Ednan Drljević, infektolog i člna Senata Opšte bolnice.

Proces uspostave Covid bolnice za N1 je komentarisala Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Doktorica Izetbegović je stava da je ova bolnica odavno trebala imati formiran izolatorijum.

“Opća bolnica je jedina u regiji Opća, tj. kantonalna bolnica koja nema formiran izolatorij, a imaju oko 40.000 kvadratnih metara površine sa nekoliko zgrada i dosta posebnih ulaza. Direktor Opće bolnice “Abdulah Nakaš” 5.4. je dao intervju u kome je rekao da imaju 400 kreveta za i “najteže“ slučajeve COVID-19 bolesnika, da su oni COVID bolnica, da su kupili CT aparat za potrebe pacijenata sa oboljelih od COVID-19 (aparat je koštao pola miliona KM). Menadžment Opće bolnice povukao je od ZZO KS novac za “borbu protiv pandemije izazvane korona virusom” u iznosu 1 milion KM. V.D. direktor Opće bolnice pohvalio se donacijama od 20.000 KM načelnika Općine Stari grad i 50.000 KM načelnika Općine Centar za ‘borbu protiv korona virusa’, ali Opća bolnica nema niti jednog bolesnika sa korona virusom”, kazala je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Na ove navode odgovaraju iz Opšte bolnice.

“Pogledajte porode korona pozitivnih trudnica. Pogledajte u oči svoje kolege i prestanite iznositi neistine. Nikada nas nećete zavaditi sa ljekarima KCUS-a. To su naša braća i sestre. Težak posao zajedno radimo. Po dogovoru liječimo trudnice pozitivne na COVID 19 i svu djecu. Liječili smo i odrasle dok nismo dobili naređenje da se svi pozitivni na COVID 19 liječe na Podhrastovima, a da mi preuzmemo sekundarni nivo liječenja za cijeli grad. Nikada nećemo odustati ni od jednog bolesnog pacijenta. Šest mjeseci opstruirate dodjelu garnizone ambulante Općoj bolnici kojoj prirodno pripada. Vršite pritisak da se pacijenti sa upalom pluća, pored hiljadu praznih postelja u KCUS-u, liječe u Studentskom domu bez kiseonika”, rekao je dr. Ismet Gavrankapetanović, v.d. direktor Opšte bolnice.

Prošlo je već deset dana otkako traju sporenja koja će zdravstvena institucija upravljati privremenim izolatorijumom na Bjelavama. Iz Opšte bolnice tvrde da postoji dovoljan broj primjerenijih praznih bolničkih kapaciteta, a iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva kažu da je prostor tehnički spreman.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad