Četvorka pored Starog Grada "napada" sve ostale načelničke pozicije

Vijesti 17. aug 202017:05 > 18:51
N1

Kandidati za načelnike općina u Kantonu Sarajevo ispred "četvorke" - koju čine SDP, Naša stranka, Narod i pravda i Nezavisni blok, potpisali su zajedničku izjavu i poručili građanima kako su uvjereni u pobjedu na lokalnim izborima. Miroslav Lučić zajednički je kandidat SDS-a i PDP-a za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, a Nenad Vuković za načelnika općine Pale. Liste za Mostar spremaju i stranke okupljene oko Probosanskog bloka.

Političke stranke stavile su karte na stol, te počele otkrivati imena kandidata za lokalne izbore. “Četvorka” pita građane…

“Da li misle da ovo kako sada živimo u ovom gradu, da li misle da je to nešto dobro za njih”. (Predrag Kojović)

Na izbore u općinama u Kantonu Sarajevo izlazi s devet kandidata, koji najavjuju suradnju i nakon izbora te borbu protiv korupcije i nepotizma. Neki od njih ponavljaju Sarajevo će biti prava europska metropola.

“Nažalost, ona možda u simboličkom smislu, Sarajevo jeste evropski grad, ali u praktičnom životnom smislu to nije”, tvrdi Srđan Mandić.

Najavljuju pobjedu, no svjesni su da neće biti lako.

“Sigurno neće biti lako, ovo će biti teška utakmica u kojoj, da tako kažem, napadamo osim Starog Grada sve postojeće načelnike”, ističe Nermin Muzur.

Ponavljaju kako su složni.

“Da smo mi ostali jedno tijelo, ova četvorka, poslije famoznog petka 13. i ispoštovali smo sve dogovoreno”, navodi Ibrahim Hadžibajrić.

Kao što će i dogovor o gradonačelniku Sarajeva.

“Imamo ime, koje je vrlo ozbiljno, samo čekamo da to zvanično definišemo i potvrdimo”, kaže Nermin Nikšić.

Definiranje i potvrđivanje dogodilo se i kada je riječ o suradnji SDS-a i PDP-a. Nije bilo lako, kažu lideri ove dvije stranke. Zajedničke kandidate imaju za općinu Pale te Istočno Sarajevo.

“I ovaj put idemo zajedno, da se sabiremo u Istočnom Sarajevu i da SDS i PDP na taj način pokažu i odlučnost i hrabrost i ozbiljnost”, poručuje Branislav Borenović.

“Imamo pobjednički ambijent, zajedno sa Partijom demokratskog progresa, SDS očekuje da zabilježi uspjeh na predstojećim lokalnim izborima”, dodaje Mirko Šarović.

Pa tako kandidati čija će se imena naći na listama 15. studenog, najavljuju pobjedu.

“Siguran sam da ću ja kao kandidat ove stranke pobijediti i da ću nastavit i viziju koja je nastala, bezmalo, prije 30 godina”, ističe Miroslav Lučić iz SDS.

A u Mostaru se također najavljuju zajednički nastupi. Za početak onaj probosanskog bloka, kojeg čine SDA, SBB, BPS , DF, te Stranka za BiH. Program se tek dogovara, a mjesta, čini se, ima i za ostale stranke…

“Tako da će u narednom periodu dogovoriti sastanak gdje će biti pozvane i ostale partije koje egzistiraju u Mostaru, u narednim danima biće dogovoreno da se delegiraju eksperti, koji bi trebali izraditi Paltformu o zajedničkom izboru u gradu Mostaru”, otkriva Anel Kljako, SBB .

U kojem će se podsjetimo glasovati 20 prosinca. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad