Građani najavljuju protest povodom situacije sa migrantima u KS

Vijesti 17. aug 202018:14 > 18:34
N1

Sve su češći incidenti u Bosni i Hercegovini u kojima su učesnici migranti. Institucije BiH od kantonalnih do državnih još uvijek nemaju strateški plan za rješavanje migrantske krize u zemlji. S druge strane nevladin sektor i aktivisti poručuju da se Bosna i Hercegovina obavezala konvecijama da će štiti ljudska migranata te da su fašistički pristup i generalizacija nedopustiva prema ovoj kategoriji ljudi.

Ilidžanski ugostitelj Kenan Rašinlić smatra da su incidenti koje prave problematični migranti postali nepodnošljivi u ovoj sarajevskoj općini. Rašinlić ističe da nema mržnju ni prema kome, te da postoji mnogo dobrih osoba koje su došle u BiH u migrantskim valovima.

“Postoje mnogi migranti, evo recimo Palestinci, koje ne primjetite da su tu. Konstantno prolaze, imaju svoj posao i svoj cilj, niti diraju koga. Najkritičniji su Alžirci i Marokanci iz našeg iskustva, već godinu, dvije koliko su oni tu. Oni su najveći problem, ne Ilidže nego grada Sarajeva. Protesti će biti, tačan datum ćemo javiti, dok se usaglasimo sa građanima i policijom. Želimo legalnim putem da idemo i oni nas podržavaju”, ističe Rašinlić.

Pakistanac Ameer Hamza već šest puta pokušavao je napustiti BiH i domoći se Španije, ali nikada nije uspio. Ameer na Ilidži slovi za dobrog momka, a postupke pojedinih migranta ovako objašnjava…

“Znam jako malo o njima. Ali naprimjer mi smo iz Pakistana. I ukoliko nam treba novac kontaktiramo porodicu i prijatelje iz naše zemlje i oni nam pošalju novac. Pomognu mi da ostanem ovdje. Ali mislim da Marokanci i migranti i nekih drugih zemalja nemaju nikoga ko će im poslati novac. I ako nemaju novac onda se odlučuju na ovakve stvari. Kradu hranu i telefone. I tako preživaljavaju i onda imamo probleme”.

Problemi su sinoć zabilježeni u zeničkoj ulici Mejdandžik u kojoj su učestvovala četiri migranta u kojoj je jedna osoba zadobila teže tjelesne povrede, potvrđeno je iz MUP-a ZDK. Zbog svega pojačane su policijske kontrole kretanja migranata.

“Uspješno su rasvjetljene dvije teške krađe izvršene na područuju Zenice i Visokog. Gdje su izvršioci istih dva državljanina Alžira i jedan državljanin Libije u kratkom roku locirani i lišeni slobode. A otuđeni novac i predmeti su pronađeni. U četiri krivična djela na područuju Zenice žrtve odnosno oštećeni bili su sami migranti. U jednom slučaju licu iz Zenice nanesene su lakše tjelesne povrede, a kao izvršioci ovog napada identificirani su migranti”, kaže Aldina Ahmić, portparolka MUP ZDK .

Primarni fokus mora postojati na kontroli kretanja migranta, tvrdi ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

“Mi primarno moramo rješavati probleme tih živućih ljudi koji se kreću na našem prostoru. Ali ne smijemo pri tome zaboraviti da su prava i slobode naših građana za sve institucije države ispred prava i sloboda migranata”, tvrdi Cikotić.

Uvijek moramo postaviti pitanje zbog čega migranti čine takve postupke te šta su prošli na putu do BiH, smatraju iz Centra “Puž”, organizacije koja pomaže migrantima najviše u Tuzlanskom kantonu. Dodaju da broj onih koji čine krivična djela izražen u procentima od cjelokupne migrantske populacije najviše 3%. Ovaj centar u partnerstvu sa MFS “Emmaus” pomaže migrantima, a za one najranjivije kategorije obezbijeđena je sigurna kuća u kojoj se trenutno nalazi 26 osoba.

“On jednom kad uđe u nađu državu, po Konvencijama koje smo mi potpisali, niko nije uzeo našu ruku i potpisao, ali možda i jeste. Mi smo se obavezli tim ljudima pružiti određena prava i mi to moramo ispoštovati. Oni su i naša odgovornost, dok ne odu dalje ili ne vrate se u svoju zemlju porijekla, a taj postupak suludo dugo traje”, navodi Danijel Vasilj, Centar “Puž” – pružanje usluga u zajednici.

Dugo traje i migrantska kriza u BiH. Do sada tri ministra sigurnosti nisu uspjela pronaći rješenje za ovaj problem. S druge strane nevladine organizacije zbrinule su nekolicinu migranata, dok se najveći broj njih nalazi na ulicama Bihaća, Velike Kladuše, Sarajeva i Tuzle.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad