Dr. Dijana Divčić Lučić za N1: Naša iskustva s virusom

Vijesti 18. aug 202009:36 > 09:53
N1

Dr. Dijana Divčić Lučić, specijalistica infektologije Univerzitetske bolnice Foča, gostujući u Novom danu na N1, kazala je da se klinika u kojoj ona radi, trenutno, dobro nosi sa problemima izazvanim pandemijom korona virusa.

“Na početku pandemije, u martu, u našem gradu nismo imali registrovani slučaj od Covid 19. To je krenulo u polovini juna mjeseca. Do tada smo pružali usluge okolnim općinama, gdje je virus bio uveliko u transmisiji. Možda najteži period za naše medicinsko osblje je bio počekom juna, kada smo bili ispomoć Opštoj bolnici Trebinje. U međuvremenu su se počeli pojavljivati slučajevi u okolnim općinama, pa i u našoj općini”, rekla je dr. Divčić Lučić.

VEZANE VIJESTI

Istaknula je da su izuzetno zadovoljni sa saradnjom koju imaju sa domovima zdravlja u okolnim općinama.

U ovoj općini, kazala je, nailazili su na različite kliničke slike, od lakših do teških i vrlo teških.

“Lakše su uglavnom pod nadzorom ljekara porodične medicine. Srednje teške i teške se upućuju nama na daljnje liječenje. Zašto jedni pacijenti bolje prođu, a drugi ne – to ostaje pitanje za buduća vremena. Pacijenti koji imaju komorbiditete, hipertenziju, dijabetis, onkološki pacijenti… svakako da mogu da imaju lošiju prognozu, ali bilo je i takvih oporavljenih pacijenata”, rekla je dr. Divčić Lučić.

Imali su sreću, navela je, da nije bilo mnogo pacijenata na respiratorima. Pojasnila je i da pacijent čim dođe do toga da mora na respirator, on je već životno ugrožen.

“Dalje praćenje preuzimaju anesteziolozi. Pluća toga pacijenta ne obavljaju normalnu funkciju i njima je potrebna mehanička ventilacija. Ko će od tih pacijenata da preživi, nikada sa sigurnošću ne možemo da kažemo. Ima i pacijenata koji su bili na respiratoru, budu skinuti i nastave svoj život”, kazala je dr. Divčić Lučić i dodala da su nam respiratori, svakako, neophodni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad