Ovjereno još 12 političkih stranaka za izbore u Mostaru, za tri odbijenice

Vijesti 18. aug 202011:58 > 12:21
You tube - printscreen

Nakon razmatranja Izvještaja o izvršenim provjerama političkih stranaka za učešće na Lokalnim izborima 2020. godine u Gradu Mostaru, a nakon otklanjanja nedostataka, Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj hitnoj sjednici ovjerila još 12 političkih stranaka, dok je za tri političke stranke odbijena prijava jer i nakon ostavljenog roka nisu otklonile nedostatke u prijavi.

Ovjerene su HSP BiH, LDS, A-SDA, HSS Stjepana Radića, HS HKDU, LS BiH, Savez za Stari Grad, Čapljinska neovisna stranka “Čapljina u srcu”, Pokret “Most 21”, NiP, Savez mladih snaga, Nezavisna bh. lista.

Odbijenicu su dobile Demokratska stranka invalida (nevalidni potpisi podrške), HSS (neplaćena taksa), Bošnjački pokret (nevalidni potpisi).

Nakon pravosnažnosti odluka o ovjeri, odnosno odbijanju prijava političkih subjekata, Centralna izborna komisija BiH će objaviti pregled ovjerenih političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na lokalnim izborima u Gradu Mostaru.

Rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i listi nezavisnih kandidata za učešće na lokalnim izborima u Gradu Mostaru počinje 23.08.2020. godine i traje do 01.09.2020. godine do 16 sati.

Pored navedenog, Centralna izborna komisija BiH danas je usvojila Odluku o izradi sita (alata) za izradu vodenog žiga za proizvodnju papira koji će se koristiti pri štampanju glasačkih listića za Lokalne izbore 2020. godine. Posao je dodijeljen firmi SPM iz Češke.

Utvrđena je i visina naknade za izvršitelje poslova u CIK na osnovu ugovora o djelu – za VSS ona iznosi 1.200 KM, za SSS – 850 KM i NSS – 650 KM, zdok a ostale koji nisu utvrđeni pravilnikom naknada iznosi od 700 do 2.000 u ovisnosti od složenosti i obima poslova.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar kazao je kako će biti izazovno pratiti predizbornu kampanju s obzirom na okolnosti pandemije i da će se veći dio odvijati online. CIK će sačiniti dokument sa smjernicama za odvijanje predizborne kampanje u vrijeme pandemije za stranke. Predloženo je i kreiranje animiranog videa sa smjernicama za predizbornu kampanju, ali i način glasanja u uvjetima pandemije. U narednom periodu razmotrit će se i eventulana dopuna dokumenta o načinu glasanja osoba koje budu poizitivne ili u izolacija na dan izbora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad