Ministar potvrdio: Tornjevi na Alipašinom Polju neće moći biti planirane visine

Vijesti 18. aug 202013:21 > 13:49
N1

Općine u Kantonu Sarajevo morat će vršiti promjene regulacionih planova kako bi se smanjila zagađenost zraka, vode i zemlje u ovom kantonu. Donesena je Studija o urbanim ventialiconim koridorima i utjecaju visokih zgrada u KS prema kojoj će se navećem broju planiranih objekata morati sniziti spratnost.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić kazao je kako je ova studija urađena jer je KS otišao u pravcu koji je rezultirao ozbiljnim problemima zagađenja zraka, vode i devastacijom slobodnog prostora koji smo naslijedili iza rata.

“Moralo se djelovati u pravcu da se to spašava i zaustavi te da se stvore pretpostavke za poboljšanje uslova”, rekao je Kapidžić.

Istakao je da su u pripremi izmjene zakona kako bi to sve bilo moguće. S obzirom na to da je Zakon o upravljanju otpadom na nivou FBiH upućena je inicijativa, dok je za Zakon o prostornom uređenju i građenju u KS rekao kako se radi iznova jer je postojeći zakon dosta loš i ima propusta.

“Tu smo daleko odmakli i nadam se da ćemo krajem septembra ili oktobra ponuditi prvi nacrt na čitanje, a Zakon o zajedničkom upravljanju zgrada očekujemo krajem oktobra ili početkom novembra. Tu su i podzakonski akti gdje smo donijeli Odluku o upravljanju Bentbašom na Vladi KS, a ubrzo ćemo donijeti i plan upravljanja Vrelom Bosne, Trebevićem i Bijambarama”, rekao je Kapidžić.

Govoreći o Studiji zaštite ventilacionih koridora, kazao je kako taj ogroman posao radi Zavod za planiranje KS u punom kapacitetu i da su analizirali svih 75 planova koji su ulazili u te koridore. Napravljene su smjernice koja se odnose na regulaciona planove koji se trebaju mijenjati.

VEZANE VIJESTI

Na području općine Stari Grad nema niti jedne izmjene s obzirom na to da je na tom prostoru niska i mala gradnja, a svaki budući eksces je nemoguć upravo zbog ove studije i plana koji će biti donesen.

Općina Centar treba izvršiti izmjenu regulacionih planova Čobanija, Gradski centar Marijin Dvor i Zetra; Općina Novo Sarajevi treba izvršiti izmjenu regulacionih planova Kovačići, Kvadrant 30, Kvadrant C1 i urbanističkog projekta Bosna Auto Grbavica 2; Općina Novi Grad treba izbršiti izmjenu regulacionih planova Alipašin Most 7, Otoka, Mosta 2 i 3 i Kongresni centar Sarajeva; dok Općina Ilidža treba izvršiti izmjenu regulacionog plana Stup Nukleus.

U smjernicama je navedeno kako će se to mijenjati i one će biti proslijeđene općinama i svima onima koji su uključeni u ovakve vrste projekata.

“Prodaja zemljišta kod RTV-a koji je raspisala Općina Novi Grad u cilju izgradnje Kongresnog centra Sarajeva – taj plan se mora mijenjati jer visinom i koeficijentom prelazi odluke Studije. Ta prodaja se može nastaviti, ali se plan mora izmijeniti. Bitno je da imamo kongresni centar i koncertnu dvoranu, ali u okviru tog plana su tornjevi visoke spratnosti stambenog i poslovnog karaktera i to treba da se revidira i spusti na ove koeficijente”, rekao je Kapidžić.

Kazao je kako su općinski načelnici bili jako uznemireni tim koeficijentima, da su odluke teške, ali da moraju biri provedene.

“Činjenica je da se ovo ministarstvo prvi put bori za prostor, a ne kao do sada da je omogućavalo okupiranje prostora i trošenje naših reusursa u centralnim dijelu grada što je direktno rezutliralo zagađenosti zrakom i indirektno zagađenosti vodom. Nadam se da ćemo do kraja godine uspjeti uraditi zakonske akte i provođenje ove studije u smislu regulisanja planova koji dobirm dijelom uništavaju protok zraka i da ćemo uspjeti do kraja godine donijeti nacrt urbanističkog plana grada. On je pripremljen i dorađuje se”, zaključio je Kapidžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad