Hoffman odgovorio Fazliću: Ima jedna narodna poslovica…

Vijesti 18. aug 202015:42 > 15:47
N1

Nakon što je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, za N1 iznio žestoke optužbe na račun Granične policije - uslijedio je žestok odgovor predstavnika te institucije u programu N1. Svevlad Hoffman, savjetnik direktora Granične policije poručio je Faliću da je zlonamjeran i nekompetentan, te da se prije izjave nije upoznao ni sa zakonskim okvirima.

Podsjećamo, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je rekao da je Granična policija na istoku BiH više radila za potrebe Srbije, na zapadu za Hrvatsku.

VEZANE VIJESTI

“Možda i rade nešto, ali se to ne vidi. Siguran sam da je GP BiH na istoku radila više za potrebe Srbije, a ova na zapadu (Bihać i Kladuša) više radila za potrebe Hrvatske nego za potrebe vlastite države. Da li je to politika ili neuređenost, ne znam, ali je to tako. Ja sam sam sebi dosadan koliko sam dokaza iznosio, oni tri godine iznose samo opravdanja. Ne traje ovo tri mjeseca, nego tri godine. Neko je do sada morao odgovarati, od njih se to očekuje”, kazao je Fazlić u Danu uživo 17. augusta 2020. godine.

Svevlad Hoffman u Newsroomu na N1, 18. augusta govori:

“Ima jedna narodna poslovica – badava je gluhom šaptati, slijepom namigivati, a mahnitom pojašnjavati. činjenica je da određeni broj migranata uspije da uđe na terirtoriju BiH, ali Fazlić je tendeciozno i zlonamjerno izjavio da pomažemo Srbiji, kada te iste migrante sprečavamo da naruše našu granicu. On tendeciozno i nezakonito ističe da je to pomaganje Hrvatskoj”, rekao je i dodao:

#related-news_0

“Teško je ulaziti u raspravu s nekim ko je nekompetetan kao on. Prije nego što počne da komentariše trebao bi da se upozna sa zakonskim propisima Granične policije. Prelazak državne granice je moguć preko prelaza na način kako je to propisano. Trebao bi da zna da je BiH u ožujku 2002. ratificirala sporazum Vijeća ministara i Hrvatske o suradnji u oblasti prihvata osoba koje su nezakonito prešli bilo iz BiH u Hrvatsku ili obratno. Da se upoznao sa odredbama – bilo bi mu jasno da se BiH obavezala kao i Hrvatska da u slučaju zaticanja osoba – da je bih dužna bez formalnih procedura da prihvati sve te državljane koji su nezakonito prešli”, zaključio je.

Hoffman je kazao da je izjava Šuhreta Fazlića žestoko pogodila ljude koji su zaduženi za nadzor državne granice na tom području.

Hoffman je još za N1 rekao da Granična policija nastoji da veliki migrantski val, koji dolazi iz pravca Srbije i Crne Gore, na najoptimalniji način minimizira. Zbog propusnosti granice i smanjenog broja ljudi – neki ipak uspjevaju doći na teritoriju BiH.

“Dobijaju neke dokumente od Službe za poslove sa strancima, da mogu da tumaraju po BiH 14 dana, dođu do USK i pokušavaju da pređu granicu BiH i uđu na teritoriju Hrvatske”, rekao je.

Hoffman je za N1 rekao da najmanje 100 migranata na dnevnoj bazi spriječe u namjeri ulaska u BiH na ilegalan način.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad