Šarović: Istočno Sarajevo je kuća SDS-a, očekujemo da budemo jači od SNSD-a

Vijesti 18. aug 202017:27 > 18:03
N1

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je za N1 kako su sa PDP-om u vezi zajedničkog kandidata za načelnika Pala pregovarali do zadnjeg dana, te da je cijeli sporazum bio u opasnosti, ali da su se na kraju usaglasili da dosadašnji gradonačelnik Nenad Vuković bude kandidat za načelnika ispred PDP-a, a predsjednik Skupštine Miroslav Lučić za gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

“Zadovoljni smo, od sedam izbornih jedinica, u šest su lokalnih zajendica kandidati SDS-a i jedan iz PDP-a. Imat ćemo potpunu podršku PDP-a i potpuno smo konkurenti u gradu Istočno Sarajevo. Mislim da su naše šanse vrlo opopiljive. Očekujemo pobjedu u većini lokalnih sredina i na Palama i na nivou grada, u Istočnj Ilidži, Starom Gradu itd. Očekujemo da budemo jači od glavnog konkurenta SNSD-a”, rekao je Šarović u Danu užvio.

Istakao je da će tokom kampanje dominirati pitanja koja su od neposrednog značaja za građane i da namjeravaju voditi pozitivnu kampanju.

“Nastojat ćemo da tragamo za rješenjem i takvi su nam kandidati. Životna pitanja i ekonomija prije svega. Godinama sam se zalagao za takvu kampanju, neću odustajati od toga. Stabilnost cijele BiH pa i RS mjeri se onoliko koliko je ekonomija jaka i koliko rješavamo osnovna pitanja”, rekao je Šarović.

Odgovarajući na pitanje zbog čega je na kraju ipak podržao Mladena Grujičića za načelnika Srebrenice iako je govorio da je on najgore rješenje od ponuđenih, kazao je kako i dalje smatraju da je njihov kandidat bio najbolji, ali da je od 10 političkih opcija devet insistiralo na Grujičiću te su ostali usamljeni.

“Procijenili smo da je u takvoj situaciji najbolja opcija da se priklonimo većini vjerujući i dalje da je bilo boljih rješenja. Mogao sam ne dati podršku, ali politička procjena je bila takva”, rekao je Šarović.

Na izborima što sami, što s PDP-om i drugim partnerima imat će kandidate u 52 lokalne zajednice, a u 62 odborničke liste. Kandidat za gradonačelnika Doboja je Cvijan Filipović.

“Imamo ozbiljnih probema u Doboju zadnjih godinu dana i oni su bili prisutni u ovom ciklusu odabira kandidata. Bili smo u manjku kvalitetnih kandidata SDS-a tamo i opredijelili smo se za mašinskog inžinjera Filipovića. Stanje nije sjajano, ali mislim da dolaze bolji dani za SDS u Doboju”, kazao je Šarović.

Za kandidata za gradonačelnika Bijeljine Ljubišu kazao je kako je jedan od najmlađih kandidata SDS-a.

“Riječ je o uglednom doktoru koji ima 33 godine, perspektivnom kadru SDS-a, vjeruje u pobjedu i ima sjajnu biografiju Može se suprotstaviti Mići Mićiću i mislim da ga može pobijediti”, rekao je.

Na listama imaju još tri žene i to Prijedor, Trnovo i Vlasenicu. Maja Dragojević je kandidatkinja za Prijedor.

“Dragojević je ugledni kardiolog i veliki borac. Mislim da je sjajan kandidat i mislim da će donijeti sjajne rezultate za sebe i SDS u Prijedoru”, uvjeren je Šarović.

Govoreći o Centralnoj izbornoj komisiji, ponovio je kako smatra da će ovaj saziv biti prekretnica u transparentnijem radu.

“Bilo je mnogo netransparentosti u vezi izbora ponuđača za štampanje glasačkih listića, nemogućnosti prigovora ili uvida u glasačke lisriće što je obilježilo rad prošlog saveza”, kazao je Šarović.

Na pitanje da li u novi saziv CIK-a BiH ima više povjerenje jer je u njemu njegova bivša savjetnica, Šarović je rekao: “Ona je sjajna i ne pripada niti jednoj političkoj opciji. Bilo gdje bih je rado preporučio i predložio za ono što ona najbolje zna. Ona ovaj posao zna najbolje, vidjeli ste njene nastupe i stavove. Ponosan sam što je bila kod mene savjetnik”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad