Kerry: Biden je želio probuditi svijet o genocidu na Balkanu

Vijesti 19. aug 202009:33 > 09:34
AFP

Tokom druge večeri virtuelne Konvencije Demokratske partije SAD-a podršku kandidatu za predsjednik Joeu Bidenu podršku su dali bivši predsjednici Jimmy Carter i Bill Clinton, ali i bivši državni sekretari Republikanac Colin Powell i Demokrata John Kerry. Kerry koji je s Bidenom sarađivao u američkom Senatu, ali i u vrijeme administracije Obama-Biden tokom govora kojim je podržao Bidena se osvrnuo i na njegov rad u Senatu gdje se dotakao i Balkana. Karryev govor prenosimo u cjelosti.

“Zdravo, ja sam John Kerry. Kroz osam godina Obama-Biden administracije mi smo vodili primjerom. Eliminisali smo prijetnju od iranskog nuklearnog oružja. Izgradili smo koaliciju 68 zemalja protiv tzv. Islamske države. Napravili smo dogovor o klimatskim promjenama koji je podržalo 195 zemalja. Zaustavili smo ebolu da ne postane pandemija. Donald Trump je naslijedio rastuću ekonomiju i mnogo mirniji svijet i kao i sve ostalo što je naslijedio to je bankrotiralo. Kada ovaj predsjednik otputuje u insotranstvo to nije mirovna misija, to je pogrešan potez. On uništava naša savezništva i piše ljubavna pisma dikatorima. Amerika zaslužuje predsjednika kojeg će se poštovati, a ne kojem se smiju. Donald Trump se pretvara da Rusija nije ugrozila naše izbore. Nije uradio ništa protiv Rusije koja ucjenjuje glave naših vojnika. On ne brani našu zemlju. On ne zna kako odbraniti naše trupe. Jedina osoba koju želi braniti je on sam. Krajnja linija je: naši interesi, naši ideali, naši hrabri muškarci i žene u uniformi ne mogu sebi priuštiti još četiri godine Donalda Trumpa. Naše trupe se ne mogu izvući iz prijetnje dok se on krije u bunkeru Bijele kuće. Oni trebaju predsjednika koji će se zauzeti za njih. Predsjednik Biden hoće. Joeov moralni kompas je uvijek pokazivao u pravom smjeru od borbe za uništenje aparthejda do borbe da probudi svijet po pitanju genocida na Balkanu. Joe razumije da nijedno od ovih pitanja u današnjem svijetu ni nuklearno oružje, ni izazov izgradnje boljeg poslije COVID-a, ni terorizam, i posebno ne klimatske promjene ne mogu biti riješeni bez ujedinjavanja nacije. Joe razumije da naše vrijeme ne limitiraju našu moć nego je uvećavaju. On zna da ne možemo širiti demokratiju u svijetu ako je ne praktikujemo kod kuće. On zna da čak i SAD trebaju prijatelje na planeti. Prije Donalda Trumpa smo govorili o američkoj posebnosti. Jedina posebna stvar o vanjskoj politici Donalda Trumpa je da smo danas više izolirani nego ikada prije. Joe Biden zna da nismo posebno zato što se time dičimo nego da smo posebni jer radimo izuzetne stvari. 6. juna 1944. mladi Amerikanci su dali svoje živote na plažama Normandije da oslobodimo svijet od tiranije. Iz pepela rata napravili smo mir i izgradili svijet. To je ono što je i što ostaje posebno. To je suprotno od svega za šta se zalaže Donald Trump. Ovo je trenutak da se izborima za sigurnost SAD-a i svijeta“, kazao je milionima Amerikanaca, ali i gledaocima širom svijeta bivši državni sekretar John Kerry.

Konvencija Demokrata se nastavlja večeras kada će se između ostalih obratiti bivši predsjednik Barack Obama te kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a i trenutna senatorica iz Kalifornije Kamala Harris.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad