Efendić: Da se više nikad ništa ne izgradi u Sarajevu, zagađenje bi bilo isto

Vijesti 19. aug 202012:03 > 12:27
N1

Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo, rekao je danas da ni potpuna obustava izgradnje u Sarajevu ne bi riješila problem zagađenog zraka s kojim se glavni grad Bosne i Hercegovine bori decenijama.

Reagujući na medijske istupe ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruka Kapidžića, Efendić je rekao da je o ovim pitanjima razgovarao i s kantonalnim premijerom Marijom Nenadićem.

‘Ono što se dešava u zadnje vrijeme s ovom studijom čiju izradu je pod nekim velom tajne okončala Vlada šestorke bez odabira putem javne nabavke već su direktnim putem opdabrali jednu agenciju, a onda je u njeno ime provela jedna domaća firma… Studija je dala preporuke koje bi značile ne smanjenje visine izgradnje u gradu Sarajevu već zabranu gradnje, potpunu blokadu gradnje u jednom velikom prostoru kroz centralni dio grada. Te instrukcije baziraju se na odluci Vlade KS od 18.6.2020. godine”, rekao je on, a potom pročitao dijelove te Odluke.

‘Pitanje gradnje se defriniše zakonom, a ne podzakonskim aktima”, poručio je Efendić u današnjem vanrednom obraćanju javnosti.

Otkrio je detalje razgovora s Nenadićem.

Pitao sam premijera Nenadića kako je moguće da donesu odluku koja je podzakonski akt, a suprotan je zakonu. Premijer mi je rekao da nije uspio da uprati sve odluke koje prolaze na Vladi od silnog posla. Rekao sam mu da bi on kao pravnik trebao da zna da su takve odluke neprovodive. Tada je premijer rekao da će se o tome još razgovarati”, naglasio je on.

Efendić se zatim osvrnuo na dijelove ”sporne” studije.

‘Kad je u pitanju ta sama studija, moram reći nekoliko stvari. U samom uvodu kaće se da oni koji su napravili ovu studiju koja je glavni argument za promjenu gradnje u Kantonu Sarajevu”, dodao je.

‘Ovaj ko je izgradio studiju ogradio se od bilo kakvih posljedica koje mogu nastupiti u slučaju jedne ovakve politike građenja u prostoru. Jedna takva studija nam se nameće kao argument”, potcrtao je on.

Efendić je komentarisao i ”ventilacione koridore”.

Ono što je ključni problem je što studija ima preporuke koje kažu da nakon što su uspostavljeni ventilacioni koridori, dva kroz Sarajevo, ograničava se gradnja u prostoru uz te koridore. Ograničava se na izgradnju 5+6 u zoni pod 200 metara s obje strane. 400 metara za jedan i 400 za drugi – 800 metara širine kroz cijeli grad”, pojasnio je načelnik Novog Grada.

Zaključio je da pitanje zagađenja zraka u Sarajevu jeste veliki problem, ali da se u njegovo rješavanje krenulo ”naopako”.

”Pitanje zagađenja zraka je ozbiljan problem i ima više načina za njegovo rješavanje. Krenulo se potpuno naopako. Da se više nikad ništa ne izgradi u Sarajevu, da li bi zagađenje zraka bilo manje? Ja tvrdim da bi ostalo isto. Imamo polutante koji dolaze u zrak i ne bavimo se pitanjem kvaliteta goriva u grijanju već to pokušavamo riješiti na jedan drugi način. Sarajevo je 70-tih 80-tih godina imalo velikih problema sa zagađenjem, a tada nije postojala općina Novi Grad”, poručio je on.

Podsjećamo, ministar Kapidžić kazao je kako je ova studija urađena jer je KS otišao u pravcu koji je rezultirao ozbiljnim problemima zagađenja zraka, vode i devastacijom slobodnog prostora koji smo naslijedili iza rata.

Istakao je da su u pripremi izmjene zakona kako bi to sve bilo moguće. S obzirom na to da je Zakon o upravljanju otpadom na nivou FBiH upućena je inicijativa, dok je za Zakon o prostornom uređenju i građenju u KS rekao kako se radi iznova jer je postojeći zakon dosta loš i ima propusta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad