HDZ se nada pomoći SNSD-a i SDS-a u Mostaru, SDA samouvjerena za Sarajevo

Vijesti 19. aug 202018:53 > 18:54
Predsjedništvo BiH

Za petnaestak dana trebali bi početi pregovori SDA i HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona, odnosno implementacija drugog dijela političkog sporazuma kojim su se ove dvije stranke obavezale da će osim rješenja za Mostar, doći do izmjena Izbornog zakona. Nije tajna da su rokovi tempirani uoči održavanja lokalnih izbora. Iako je nezvanično izborna kampanja u Bosni i Hercegovini već počela, posebno zanimljiva biće koaliranja u Mostaru, Sarajevu, ali i Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Lider HDZ BiH Dragan Čović uvjeren je da će njegova stranka osvojiti premoć u Gradskom vijeću Mostara. Novog statuta kojeg je obećao SDA neće biti, dok se ne dogovore izmjene Izbornog zakona, sve u skladu sa političkim sporazumom dvije stranke, rokovi tempirani uoči izbora.

Natpolovičnu većinu HDZ-a mogao bi pomoći SNSD i SDS koji će pokušati osvojiti barem dva mjesta u Gradskom vijeću Mostara. No najveća borba za glasove Mostaraca koji nisu tradicionalno glasači HDZ-a biće svedena na dva bloka, “bosanski“ kako sebe nazivaju, SDA, SBB i DF, s nekoliko manjih stranaka, i drugi bh. blok kojeg čine Naša stranka i SDP.

Za razliku od Mostara, u Sarajevu SDA izlazi samostalno i samouvjereno da je u prethodnom mandatu urađen dobar posao. Kandidati su aktuleni načelnici sarajevskih opština kojima će najveći rivali biti kandidati sarajevske četvorke. DF u Sarajevu na izbore izlazi u koaliciji sa GS-om. Savez za bolju budućnost za načelničku poziciju u KS-u ima samo jednu kandidatkinju.

U Republici Srpkoj najzanimljivije će biti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, gdje blok SDS-a i PDP-a očekuje uvjerljivu pobjedu u utrci za gradonačelnika i šest načelnika opština.

Srebrenica je pak općina koja je ujedinila većinu stranaka u oba entiteta da podrže dva kandidata. SDS je ipak dao zeleno svjetlo SNSD-ovom Mladenu Grujičiću. Alija Tabaković, član SDA, dobio je podršku niza stranaka. Još jedna koalicija je čvrsta, stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH, koje predvodi HDZ BiH, još u januaru su najavile zajednički nastup na lokalnim izborima u sredinama gdje postoji mogućnost, kako su kazali, preglasavanja Hrvata.

Iznimku čine većinski hrvatske sredine gdje HDZ 1990 izlazi samostalno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad