Albin Muslić za N1: Posljednji vapaj USK da se krene rješavati migrantska kriza

Vijesti 20. aug 202017:11 > 17:14
N1

Albin Muslić, zastupnik SDP-a u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine za N1 je kazao da problem migranta ne može biti problem samo jednog kantona u BiH, te da se problem migrantske krize mora vratiti na početak, jer mehanizmi postoje i trebaju se primjenjivati. Mjere koje je Unsko-sanski kanton uveo su samo nastavak mjera iz marta, i posljednji vapaj jednog kantona da se krene rješavati ovaj problem.

“Nekoliko puta raspravljamo o istom, o migrnatima i problemima. Evo već tri godine. Imamo okvire u kojima se moramo kretati, ali migrantska kriza zaslužuje pažnju i Federacije BiH u cjelini, a ne samo USK i dvije općine. Imali smo nekoliko pokušaja da se sistemski riješi problem migrantske krize, ali tih rješenja nema – osim finansijske pomoći koju smo dobili kroz budžet od 4 miliona KM, na inicijativu zastupnika iz krajine. To je kap u moru problema koji opterećavaju građane. Treba nam koordinirana aktivnost u BiH”, rekao je Muslić u razgovoru sa reporterom N1 Semirom Mustafićem.

“Imamo 10 kantona, ne možemo mi migrnte prebacivati iz jednog u drugi i treći. Općine i gradovi donose svoje odluke, sve završava u Vijeću ministara. Ssjeti se nesihnroniziranost”, dodao je.

Mjere o zabrani ulaska migranata i njihovog prevoza u USK su samo produženje mjera iz marta, kazao je. No, koliko su one provodive?

“Mjere koje su jučer objavljene su nastavak ranijih mjera iz marta mjeseca. Moramo ih shvatiti kao posljednji vapaj da se krene rješavati migrantska kriza na nivou BiH. Građani USK se osjećaju kao da su sami. Eskalacija u proteklih nekoliko dana je ubrazala ponavljanje mjera. Kada građani izađu na ulicu – kasno je. A imamo i COVID krizu. O mjerama se može raspravljati, ali to je pokušaj jednog kantona da se spriječi priliv migranata”, poručio je.

Više puta je kazao, i u razgovoru, ali i proteklih mjeseci, pa i godina, da su građani USK sami.

“Ne ulazim u razloge boravka migranata ovdje. Ali, koliko bi se mi zadržali na plaži Tunisa da smo ušli nelegalno. Veoma kratko. Postoji mehanizmi. Dobar dio njih je nelegalno ušao. Imaju mehanizmi”, kazao je.

Razumjeti i migrante i stanovništvo USK

Muslić je komentarisao izjavu Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća, da Granična policija radi za interese Srbije i Hrvatske, umjesto za interese BiH.

VEZANE VIJESTI

“Ja bih se složio sa konstatacijama gdje se kaže da nemamo dovoljno graničnih policajaca. Ne možemo preraspodjelama policajaca na istočnu granicu čuvati granicu. Migrantska kriza je svjetski problem, nama nedostaje 1.100 policajaca. Ako imamo takav neodnos prema ključnom problemu, onda možemo izvoditi zaključke da neko radi u nečijem interesu”, konstatovao je.

Kazao je da migranti u BiH ulaze kroz šume i poljske puteve, dok je vrlo jasno vidljiv način na koji Hrvatska štiti svoju granicu.

“Hrvatska šiti svoje granice. To vidimo. Republika Hrvatska poduzima mjere da štiti svoju granicu. Istočna granica BiH je propusna. Migranti ulaze svakodnevno i završavaju u USK”, pojasnio je.

Rekao je da podržava mirne i dostojanstvene načine izražavanja mišljenja oko migrantske krize u USK, nasilje ne podržava ali:

“Moramo razumjeti i migrante i stanovištvo. Tri godine su iza nas. Ne znamo koliko će ovo trajati. Svaki građanin nakon što mu se povrijedi imovinsko dobro poseže za nekim drugim vanpravnim mjerama, uvodimo stepen anarhije – gdje organe moramo izlagati dodatnim naporima”, kazao je, dodavši da je svjestan da su organi reda i zdravstveni radnici iscrpljeni.

Muslić je za N1 rekao da je dobio informaciju da među migrantima ima pozitivnih na korona virus. Također je rekao da nije svaki migrant koji uđe u BiH problem, ali zakoni zemlje se moraju poštovati.

Prema posljednjim informacijama 10.000 migranata se nalazi u USK. Njih 3.000 su u kampovima i smještajima, dok ih je 7.000 na ulicama i napuštenim objektima. Većina njih se nalazi na području Bihaća i Velike Kladuše.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad