Da li će početi školska godina u FBiH ili će doći do odgađanja

Vijesti 20. aug 202018:48 > 18:53
N1

Dok Evropa budno prati iskustvo u Njemačkoj gdje je nastava počela u jednoj od provincija, u Federaciji BiH poziva se na odgodu početka školske godine.

“Otvaranje škola u punom kapacitetu nosi zapravo najveći rizik od Covid – 19 oboljenja I nastajanja žarišta, odnosno do ovog šireg prijenosa u zajednici”, kazao je Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Na današnjoj sjednici kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva na osnovu loših iskustava Izraela i Francuske I epidemiološke slike koja nije povoljna u čak devet kantona predočeno je da bi otvaranje škola 1. septembra predstavljalo prevelik rizik, no finalne odluke će se znati nakon sutrašnjeg sastanka s predstavnicima kantonalnih krovnih ministarstava u Konjicu.

“Jedan od prijedloga će biti da školska godina ne počne sa prvim danima devetog mjeseca nego da idemo od petnaestog. Da se odgodi za 15-tak dana. Pa ako se dogovorimo sutra vidjet ćemo kako će to izgledati”, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje Federacije BiH.

Na sjednici je također zaključeno da je epidemiološka slika u prethodnih sedam dana povoljnija u Podrinjskom I Kantonu Sarajevo.

Ono što je dobra vijest je da je u prethodna 24 sata evidentirano samo 45 osoba koje su zaražene u Kantonu Sarajevo, kažem samo obzirom da smo navikli na mnogo veće brojke I činjenica da nije bilo preminulih kao posljedica Covid-19 oboljenja je dobra vijest. Loše vijesti dolaze iz drugih kantona.

Opširnije u prilogu Sanele Dujković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad